Fenicul cu oua
Ingrediente: 1 tubercul mare de fenicul (500 g)
2 linguri ulei de măsline,4 oua amestecate,35 g parmezan, fin ras
Preparare:Îndepărtați vârful și rădăcina tubercului de fenicul (separati feniculul verde) și tăiați tubercul pe lungime in 8 bucati. Puneți într-o oală ,apă rece și un vârf de sare, aduceți la fierbere și gătiți feniculul timp de aproximativ 15 minute. Se scurge și se lasă să se răcească. Preîncălziți cuptorul la 180 ° C. Se încălzește uleiul de măsline într-o tavă de protecție pentru cuptor. Adăugați fenicul drenat, sezonați cu sare și piper și turnați ouăle. Pivotați tava astfel încât totul să fie distribuit uniform. razuiti o parte din parmezan și gatiți frittata la căldură scăzută,pe plita, până când oul este aproape ferm. Apoi,tigaia timp de aproximativ 5 minute. puneți-o în cuptor până când brânza se topește și formează o crustă ușoară pe suprafață. Se presara cu verdeață de fenicul pe care initial ati pus-o deoparte și se serveste.
Vita cu salata de naut si sos Porto
Ingrediente:
-pt salata de naut:1 pahar de naut,1 ceapă roșie,3 morcovi
1 patrunjel cu frunze netede,,1 ramură de leustean,,ulei de măsline,suc de lămâie,sare, piper, piper de cayenne.
-pt carne de vită cu sos de vin Porto:2 felii de carne pt fripturi de bovine (total aproximativ 500 g),2 cepe salota,,400 ml supa de carne de vită,250 ml vin rosu Porto,,1 lingură de otet aceto balsamico,1 lingura de pasta de tomate,1/2 lingura mustar Dijon,1 lingura de rozmarin proaspat, tocat,ulei pentru prăjire,sare, piper,unt,1 lingură de unt de făină(unt de faina=faina alba +unt moale,proportie 1:1)
*Preparare:
-salata de năut:Scurgeți nautul intr-o strecuratoare. Curatati ceapa și tăiați-o în felii fine. Curatati morcovul și tăiați-l în cuburi fine. Se toaca marunt patrunjelul si leusteanul.
Într-o cratiță, încălziți puțin ulei de măsline la foc mediu. Caliți fâșiile de ceapă. Adăugați năutul și cuburile de morcovi și lăsați-le să se caleasca timp de aproximativ 8 minute. Apoi, adaugati suc de lămâie, sare, piper și piper de cayenne. Se lasă să se răcească și apoi se amestecă cu patrunjelul si leusteanul
-.Carne de vită cu sos de Porto: Luați carnea din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de preparare, clătiți bine sub apă și uscați. Curatati și tăiați fin șalotele.
Se fierbe supa de vită și vinul de Porto. Se condimentează cu balsamico acetic, pasta de roșii, mustar, sare și piper. Păstrați cald.Se presară feliile de carne pe ambele părți cu piper și rozmarin. Încălziți uleiul la căldură într-o tigaie și prăjiți friptura pe fiecare parte pentru aproximativ 2-3 minute. Apoi, sarati-o si învelită în folie de aluminiu o lăsați să stea timp de aproximativ 5 minute. Scurgeți uleiul rămas in tigaie. Se topește puțin untul în tigaie la căldură medie și se prăjește salota. Adăugați sosul de porto, cu o lingura de lemn,mestecati in timp ce cojiti fundul cratitei și reduceți sosul. Apoi, asezonati cu sare și piper și se amestecă cu unt de făină până când sosul are consistența dorită. Apoi se toarnă printr-o sită fină într-o sosiera.
Ingrediente:1 conopidă,600 g de carne de vită,1 ou,1 ceapă,2 catei de usturoi,2 linguri de migdale macinate,250 g de slănină cu carne,,1 lingurita de sare,,1 lingurita de piper,1 lingurita de ardei rosu pulbere.
*Preparare:Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.
Îndepărtați frunzele exterioare de pe conopida si cotorul din tulpină.Se fierbe toată conopida,intreaga, în apă sărată timp de 10 minute.Curatați ceapa și usturoiul și tăiați-le marunt.
Carnea tocata, ou, ceapa, usturoi, migdale si condimentele le amestecati.Puneți conopida pe o tavă de copt. Acoperiți cu o manta din amestecul de carne tocata.Acum înfășurați fâșiile de slănină în jurul "bombei".Coaceți în cuptor timp de 40 de minute.
Piureu 4 portii , 1 portie-250 calorii
100gr naut din conserva, are : 120 calorii, 2,1 g grasimi , 6,5 g proteine , 14,5 g carbohidrati
Ingrediente:1 doza de năut-650g,1 morcov,1 ceapă,40 g unt,1 lingurita de ulei de rapiță,1 lingurita de praf curry,100 ml supa de legume,piper, sare.
*Preparare:lasati la scurs nautul printr-o sită.Curățați morcovul și ceapa și tăiați-le marunt iar apoi caliti-le in ulei timp de 5 minute.Se presară o pudră de curry și se amestecă cu supa de legume.Adăugați năutul și gătiți timp de 10 minute la foc scăzut.Utilizați un blender pentru a forma amestecul in piure apoi adăugați unt și servi fierbinte.Puteti servi alaturi de cârnați de vită și salată.
Ingrediente: ½ portocala, 50 g fulgi de ovăz, 75 g curmale uscate,50 g sâmburi de migdale,2 lingurițe de miere (aproximativ 20 g),2 linguri semințe de susan.
*Preparare : Stoarcetiți jumătate din portocala. Se amestecă fulgii de ovăz cu 2 linguri de suc de portocale într-un castron.Taiati curmalele in jumătate,scoateti simburii și puneți-le cu migdalele la blender. Adăugați eventual 1 lingură de suc de portocale.Se amestecă masa de migdale si curmale,f bine cu mierea si ovazul.Puneți semințele de susan într-o tigaie mică si prajiti-le până la maro auriu. Se pun apoi pe o farfurie și se lasă să se răcească.Din compozitie se formeaza aproximativ 28 de bile de dimensiune egală (aproximativ 2 cm diametru) și se rostogolesc una după alta în susanul prăjit.
Ingrediente: 8 roșii mari de carne,sare și piper,2 cepe,2 căței de usturoi,800 g spanac,2 linguri unt,160 g de brânză (Emmentaler) răzuită,busuioc.
*Preparare: Spălați roșiile, taiati capacul, scoateți semințele și casuta lor cu o lingură și sezonați roșiile în interior cu sare și piper.Tăiați ceapa și usturoiul marunt. Spălați spanacul și scurgeți bine.Caliți ceapa și usturoiul în unt fierbinte. Adăugați spanacul și lăsați-l să se inabuse 5 minute. Adaugati sare și piper și se lasă să se răcească ușor.Se amestecă spanacul cu brânza și se umple roșiile. Așezați-le într-un vas de copt uns, puneți capacul înapoi pe tomate și gătiți timp de aproximativ 15 minute într-un cuptor preîncălzit la 200 °.
Decoreaza cu busuioc.
Luăm un conopidă și o tinem putin la abur dar merge și cruda. Adăugați unul sau două avocado și 15 măsline solide negre cu 0,250 ml de apă într-un mixer de stand. Rețeta de piure măsline este gata. Puteți adăuga și ulei de măsline.Presaram arpagic.
Ingrediente:conopidă,salata verde Romana (Lactuca sativa varietatea longifolia),Cajou ,Sare (din risnita),Raz el hanout(amestec de condimente din orient) (sau, alternativ, curry),ulei de floarea-soarelui,Unt (sau grăsime vegetală),portocala.
*Preparare:Conopida desfaceti-o in buchetele miciîn mic. Cajuul il puneti pe un blat iar cu un alt blat il zdrobiti,insa nu in bucati f mici. Se încălzește uleiul de floarea-soarelui într-o cratita. Căliți conopida brută în ulei. Se condimentează cu sare din risnita de sare.Cind conopida este bine calita, adăugați o cantitate bună de unt, în funcție de cantitatea de conopida și prajiti conopida în untul fierbinte. Se condimentează cu Raz el hanout (sau curry) dupa gust.Apoi adaugati cashews - prajiti pentru scurt timp.
Tăiați niște frunze de salată și decorați-le pe o farfurie. Adăugați conopida prăjită deasupra, apoi adăugați niște coji de portocale rase.
Ingrediente: 1 conopidă,1-2 linguri de ulei de măsline
2 linguri brinza slaba,nucsoara, piper , sare, ardei iute
Ierburi TK8 , ceapa verde
Se fierbe conopida pina este moale și se scoate din apă, se adaugă ulei de măsline , se adaugă 2 linguri de brinza, nucșoară, piper, sare, puțin chili și din amestecul de plante TK 8,dupa gust. Dacă doriți, de asemenea se decoreaza cu inele de ceapa verde.
Ierburile TK8 se compun din : 30% patrunjel , 10% limba mielului, 10% Hasmațuchi, 10% creson, 10% arpagic, 10% Măcriș (Rumex acetosa), 10% mărar, 10% sorbestrea(Sanguisorba minor)-ierburi din agricultura ecologică controlată
per 100 gr.: 32 calorii,proteine 0,5 g
carbohidrati 7,1 g,grasimi 0,1 g
Ingrediente:500 g Papaya proaspăt,1pastaie de vanilie,1 bucată limette sau lamiie,
*Preparare:Mai întâi decojiți papaya, apoi înjumătați și scoateți semințele cu o lingură. Acum tăiați papaya în cuburi mici și puneți-le într-un castron. Înjumătațiti limesul și stoarceți peste papaya, nu ar trebui să înoate în suc;atoarceti prima jumătate și, dacă este necesar jumătatea a doua. Întotdeauna depinde de cât de suculentă sunt papaya și limette.Taiati in lung pastaia de vaniliei și răzuiți măduva. Se amestecă miezul de vanilie cu papaya și sucul de lămâie. Acum, papaya este imediat gata pentru consum, dacă insa se tine la rece și se consuma mai târziu,razuiti atunci pastaia de vanilie.
Prajiti fulgii de nucă de cocos într-o cratiță, amestecând constant, astfel încât nimic să nu se ardă. Apoi adaugati lapte de nucă de cocos și fierbeți scurt.Cui îi place, poate adăuga acum mirodenii cum ar fi vanilie, scorțișoară, nucșoară, chili sau ceva asemănător și / sau îndulcitori cu xilitol. Puneți într-un castron și adăugați aproximativ 150g de papaya cu vanilie.
Chiftele de linte rosie - Mercimek köftesi (aperitiv din bucataria turca)
2 portii ,
1 portie : 310 cal12g proteine,14g grasime,33g carbohidrati
Ingrediente:125 g Bulgur (instant),200 g linte roșie,1 ceapa mare,8 linguri de ulei de măsline bun,1 lingura pasta de tomate,2 linguri pasta de ardei turceasca( Beaver salçasi ) sau facuta in casa,1 lingura plina de chimen pulbere ,1 lingura plina de pulbere de ardei rosu,1 legatura arpagic,1 salată mica( Lactuca sativa var. capitata L.),sare, piper,1 lingura de suc de lamaie,felii de lamaie.
*Preparare:Puneți Bulgur într-o sită, spălați-l și scurgeți-l bine. Adăugați linte și 600 ml de apă într-o cratiță. O fierbeti la foc mic timp de 15 minute, pana cand lintea este foarte moale.Trageti lintea de pe foc si o amestecati cu bulgurul. Se lasă să se răcească timp de aproximativ 15 minute.Între timp, se curăță ceapa și se taie fin. Încălziți 2 linguri ulei într-o cratită. Caliți ceapa până când se rumeneste. Se adaugă pasta de tomate, paprikapaste, chimen și paprikapulbere și se amestecă timp de aproximativ 2 minute cu agitare, până ce mirosul amestecului se simte.Se adaugă la amestecul de linte, se amestecă bine și se lasă să se răcească cu capacul pe oala.Curățați arpagicul, spălați-l si tăiați-l în inele fine. Curățați salata, spălați-o si lasati-o la scrurs,in sita. Se adauga in amestecul de linte sare, piper și suc de lămâie. Ungeti bine mâinile.Dacă amestecul este prea uscat, adăugați câteva picături de apă. Din amestec se formează aproximativ 30 de bile. Utilizați degetul mare pentru a face o adincitura adânca in bile.Așezați chiftelele pe frunzele de salată. Se presara aproximativ 6 linguri ulei si arpagicul. Serviți cu felii de lămâie-un sfert de felie se aseaza in fiecare adincitura ..
Ingrediente:unt 20g,Ou 1 buc,4 bucăți de ouă (fierte tare),70 g Emmentaler (rasă),50 g faina,00:06 l lapte,1 vârf de cuțit nucșoară,3 linguri ulei ,1 lingura sare
*Peparare:Aduceți laptele la fiert cu unt și sare într-o cratiță. Se adaugă făina simultan și se amestecă până când nu mai lipsește aluatul pe cratita.Puneți aluatul într-un castron cu ou, brânză și nucșoară. Adăugați ouăle fierte tari în aluatul de brânză.Se încălzește uleiul într-o tigaie și se prajesc maro auriu.
Sos verde Frankfurtez - reteta originala
Ingrediente:
-ierburile standard pt sosul verde:80 gr patrunjel verde cret,35 gr hasmatuchi,30 gr creson,25 gr arpagic,15 gr macris,10 gr sorbestrea si 5 gr marar(in reteta e limba mielului)
-200g smântână,200g cremă fraîche(smintina cremoasa-nu se taie la fierbere sau gatit-),1 lingură de muștar mediu iute,suc de la 1 lămâie,1 lingură de otet din vin alb,1 lingurita miere,sare și piper,4 ouă fierte tare
*Preparare:ierburile se toaca iar apoi se dau la blender.Se amesteca bine cu restul ingredientelor.Sosul are consistenta dorita atunci cind jumatatile de ou fiert tare,stau pe sos,nu se afunda.Merge cu cartofi si carne de vita.
Ingrediente:1 pachet de aluat patiserie ( 200 gr ),1 zucchini (dovlecel),150 g brânză (rasă, la alegere),6 lingurițe Parmezan (ras),sare,piper
*Preparare:pentru trandafirii de dovleac cu brânză , spălați dovleceii și tăiați-l in doua pe lungime. Așezați o jumătate cu suprafața tăiată pe o placă și tăiați cu un cuțit ascuțit în felii foarte subțiri.Taiați aluatul de patiserie în 6 benzi pe lungime. Acoperiți marginea superioară a fiecărei benzi cu felii de dovlecei, astfel încât feliile să iasă peste margine aproximativ 1 cm sau puțin mai mult.Se presară mai întâi brânză rasă și apoi parmezan. Se condimentează cu sare și piper. Ridicați jumătatea inferioară a aluatului în sus,peste umplutura și răsuciți fâșiile longitudinal.Așezați trandafirii de dovlecel cu brânză în jgheaburile unei forme pt muffin și coaceți în cuptorul preîncălzit la 200 ° C timp de 15-20 de minute.
4 portii; 1 portie : 290 kcal,10 g proteină 19 g grăsime 17 g carbohidrati
Ingrediente:1 doza (425 ml) naut,1 bucată (aproximativ 10 g) Ghimbir,4 cepe verzi,,2 roșii,1 (aproximativ 800 g) conopida,5 linguri de ulei de măsline,3 linguri praf de curry,200 g iaurt,sare ,piper.
*Preparare:Clătiți nautul într-o sită și lăsați-l să se scurgă bine. Cojiti de coaja ghimbirul și razuiti-l fin. Curățați ceapa, spălați-o și tăiați-o în inele subtiri. Spălați roșiile, si taiati-le cubulete.Curățați conopida, spălați-o si împărțiți în buchetele mici .Încălziți uleiul într-o tigaie mare. Se adaugă conopida și se prăjește timp de aproximativ 5 minute. Adăugați nautul, ghimbir și 2 linguri curry și se prăjește timp de aproximativ 5 minute.Între timp, amestecați iaurtul cu1 lingură curry. Se condimentează cu sare. Adăugați roșiile și ceapa la tigaie la sfârșitul perioadei de prăjire și încălziți scurt. Se condimentează tigaia cu sare și piper și se adaugă iaurtul .
Ingrediente: 6-8 chifle integrale (aproximativ 300 g) din ziua precedentă,1/4 l de lapte,1 buchet de patrunjel,1 ceapa,1 lingura de unt,sare,3 oua,piper,nucșoară, proaspăt rasă,1 lingură de coajă de lămâie netratată.
*Preparare: Taiați chiflele în felii subțiri și puneți-le într-un castron mare. Se încălzește laptele și se toarnă peste felii si se lasă să se umfle 20 de minute.Spălați patrunjelul și tăiați fin frunzele. Ceapa o tăiați în cuburi mici. Se încălzește untul, se prăjește ușor ceapa și se lasă deoparte. Puneti o cantitate mare de apă sărată la fierbere într-o oală mare, largă.
Se amestecă feliile de chifle inmuiate cu ouăle, ceapa și patrunjelul. Se condimentează cu sare, piper, nucșoară și coajă de lămâie. Utilizați mâinile umezite pentru a forma găluște mici care se toarnă în apă fierbinte timp de 20 de minute (nu se fierb).Se servesc alaturi de fripturi,salate si sosuri
-Cât timp păstrează găluștele?
Găluștele de pâine sunt păstrate în frigider timp de aproximativ 3-4 zile, dar pot fi, de asemenea, înghețate foarte bune. Găluștele pot fi tăiate după dezghețare și prăjite în tigaie sau chiar prelucrate la o dimensiune.
Ingrediente:
- galuste:1 kg de cartofi fierti in coaja,1 mina plina de ierburi proaspete (ceapa salbatica, tarhon, maghiran, oregano, cimbru);1 ou;200 g făină;sare;nucșoară,ulei de măsline
-sos de legume:1 dovlecel,2 paprika galben și roșu,1 salota,1 cățel de usturoi,4 roșii,50 ml de vin alb sec,,sare
1 vârf de lingura de zahăr,proaspete ierburi pentru presarat
*Preparare:Se spală cartofii și se fierb 30 de minute. Scurgeti, curatati-i de coaja ,dati-i prin presa si se lasa deoparte sa se evapore aburii. Se clătește ierburle și se taie marunt.Oul, ierburile și un pic de făină se adauga la cartofi. Se condimentează cu sare și nucșoară. Se frământă într-un aluat neted,astfel încât aluatul nu se lipește prea tare și este ușor de modelat.Se intinde o foaie groasa cit degetul si se taie aproximativ 1,5 cm lățime bucăți. Lasati sa stea acoperit cu un prosop de bucătărie, timp de aproximativ 10 minute. apoi în apă sărată se fierb cca 8-10 min. ...sunt fierte atunci când plutesc la suprafață.Se curata dovleceii pentru sosul, ardeiul, ceapa si usturoi și se taie totul bine. Rosiile se pun in apa fierbinte,se scot,se decojesc si se taie in cubulete micii. Legumele (cu excepția tomatelor)se calesc în ulei fierbinte timp de 1-2 minute.Se adauga vinul si rosiile si se fierb incet 3-4 minute. Se condimentează cu sare, zahăr și piper cayenne.Se adauga usturoiul pisat. într-o tigaie, în ulei fierbinte se prajesc pe ambele parti pernele de ierburi.Cu ierburi proaspete se presara preparatul inainte de servire.
Ingrediente:
- blatul: pt o forma de copt cu 26 cm diametru:100 g făină,un vârf de cuțit praf de copt,25 g zahăr sau 1/2 linguriță pulbere stevia,1 lingură de apă,1 zahăr vanilat,35 g de unt rece.
- crema de ananas:150 g zahăr (sau 1 lingură stevia),1 lingură de suc de portocale,4 gălbenușuri de ou la temperatura camerei,un vârf cutit de sare,1 zahăr vanilat,,6 foi de gelatină,500 g cremă de brinza dulce,,220 ml smintina pt frisca,,1 cutie de ananas(480 gr),50 ml suc de ananas,2 albusuri batute spuma tare.
*Preparare:
-blatul:Frământați toate ingredientele cu mâna. Ungeți vasul de coacere și acoperiti fundul lui cu hârtie de copt. Așezați aluatul în matriță și faceti câteva găuri cu o furculiță. Puneți la frigider timp de 30 de minute. Apoi coaceți timp de 10-12 minute în cuptorul preîncălzit la căldură deasupra / jos de 180 de grade.
- crema de ananas: imbracati cu o fisie de hirtie de copt,marginea formei de formei de copt,astfel incit crema sa nu se prinda de forma la coacere.Bateti gălbenușurile cu sucul de portocale și zahărul sau Stevia ,pina obtineti o compozitie cremoasă. Acest pas cu Stevia durează destul de mult și utilizarea mixerului este recomandată de urgență! :) Dacă gălbenușul de ou nu este luminos și cremos, adăugați niște zahăr dacă este necesar și bateți din nou cu un tel! Acum amestecați sucul de ananas si vârful de sare cu gălbenușul de ou.Bateti in vase separate,smintina pt frisca si albusurile de ou.Adaugati brinza la galbenusuri.Intr-o cratita,inmuiati gelatina si incalziti-o.Adaugati in gelatina,cite 1-2 linguri din crema de galbenusuri si amestecati pina incorporati toatea crema de galbenusuri.Apoi adaugati brinza si albusurile batute spuma si amestecati.In final adaugati ananasul taiat marunt.Turnati crema peste blat,in forma de copt si lasati in frigider pina a doua zi.
-un desert savuros
Ingrediente:
-aluat:250 g de făină,1 vârf cutit sare,20 g drojdie proaspătă, 75 g de zahăr,50 g unt,250 ml de lapte,1 ou (dimensiunea M)
-decor:6 lingurițe de zahăr,1 lingurita scortisoara
-pere cu nuci:2 pere mici, dulci,putin suc de lamaie,50 g sâmburi de nuca, tocate marunt
-sos: 3 gălbenușuri de ou (dimensiunea oului M),100 ml lichior de oua (reteta-in albumul : Kari - Retete - 2),40 ml de lapte,50 g de zahăr.
*Preparare:Se amestecă făina cu sarea. Apoi puneți într-un castron, apăsați în mijloc. Se presară drojdia și se presară 50 g de zahăr peste ea. Se dizolvă 25 g de unt în 125 ml lapte călduț, se toarnă peste drojdie și se amestecă cu oul. Lăsați acest topping într-un loc cald timp de 15 minute. Apoi frămați totul cu o lingură de lemn într-un aluat neted și lăsați-l să icreasca din nou timp de 20 de minute. Din aluat se formează 8 bile. Lăsați aceste gramezi acoperite timp de 10 până la 15 minute. Între timp, topiți restul de 25 g de zahăr într-o oală largă, plata, dizolvați untul rămas în el. Se adaugă laptele rămas și se aduce la fierbere.Fiecare bila de aluat se aplatizeaza,se pun pe ea bucatile de pere si de nuci si se inchid sub forma unei bile,galusti. Așezați gălușteleîn lapte cu o mistrie. Ștergeți cu o cârpă umedă în jurul marginii oalei Acoperiți bine vasul cu un capac greu. Lasati găluștele la foc mediu,timp de 20 de minute fără a deschide vasul!Între timp, se curăță perele, se îndepărtează semintele și se taie în bucăți mai mari. Se presara sucul de lamaie.si se lasa intr-o oală cu puțină apă timp de câteva minute.Pentru sos,se amestecă într-un castron metalic ouălele cu laptele si lichiorul,apoi deasupra băii cu apă fierbinte,se amesteca cu telul pina se obtine o cremă mai groasă dar fluida.Răspândiți sosul pe o farfurie de porțelan. Puneți perele imbracate în mijloc, presărati cu scortisoara amestecata cu zahar. Apetit bun!
Varza de Bruxelles -garnitura
Ingrediente:1 kg de varză de bruxelles,40 g seminte de pin,2 linguri unt,50 g parmezan (bucată).
*Preparare:Curățați varza, spălați-o.Fierbeti-o in apa cu sare timp de 15-20 minute.Semintele de pin într-o tigaie fără grăsime,prajiti-le.La urmă, adăugați untul,amestecati scurt și trageti tigaia de pe foc.Razuitinparmezanul. Se scurge varza, și se pune înapoi în oală. Amestecul de unt și parmezan se pune peste varza.
Chorizo este un carnat de porc din carne tocata mare, cu usturoi, boia de ardei iute si alte mirodenii. Se foloseste mult in bucataria mexicana si spaniola. Chorizo mexican se face din carne de porc proaspata, in timp ce versiunea spaniola foloseste carne afumata. Coaja se scoate, iar carnatul trebuie faramitat inainte de a fi pus in mancare. Este foarte bun la supe, sosuri si enchilada.
Ingrediente1 cartof dulce mare, curățat și cubat în bucăți mici,2 linguri de ulei de măsline,sare, piper,½ lingurita de praf de chili,½ lingurita de chimen,o ceapă mică, tocată,1 lingura ierburi de gradina tocate,,1 chorizo,1 ou poasat.
InstrucțiuniPreîncălziți cuptorul la 400Fahrenheit(204 grade Celsius).
*Preparare:puneti cubulețe de cartofi dulci într-un castron cu ulei de măsline, sare și piper, praf de chili și chimen si amestecati.Împrăștiați-i apoi pe o foaie de copt,intr-o tava,într-un singur strat. Coaceti la cuptor timp de 25 de minute până când încep să se înmoaie.Între timp, într-o tigaie caliti ceapa pina devine maronie.Se amestecă cu ierburile si cu cartofii si cirnatul sfarimat.Se ajeaza in farfurie spoi,oul poasat.
- Gradele Celsius si Fahrenheit:: Americanii folosesc scala Fahrenheit pentru masurarea temperaturii. Pentru a transforma gradele Celsius in Fahrenheit, inmultiti temperatura cu 1,8, iar apoi adaugati 32. Pentru a transforma gradele Fahrenheit in Celsius, scadeti 32 din cat e temperatura, dupa care impartiti la 1,8.
Ingrediente:600 g castravete de salata,2 linguri de migdale fisii
10 gr marar,250 g iaurt (1,5% grăsime),5 linguri de suc de portocale,piper,putin zahăr.
*Preparare:Spălați castravetele și tăiați-l în felii subțiri,de cca 1mm(sau feliati-l cu razuitorul).Prajiti fulgii de migdale fără grăsime într-o tavă acoperită până când devin galben aurii. Se amestecă iaurtul cu sucul de portocale într-un castron mic. Puneti castraveții in salatieră.Asezonati dressingul de iaurt cu piper și eventual zahăr și turnati peste castraveți. În sfârșit se presară cu fulgii de migdale.
Ingrediente:400 g de carne de vită fiartă,750 g de cartofi fierti in coaja,3 ceape,40 g bacon,sare,3 ouă,3 linguri de lapte,ceapa verde sau patrunjel, tocat marunt.
*Preparare:Tăiați carnea în felii sau benzi fine. Tăiați cartofii curățați în felii. Taiati ceapa maruntsi caliti-o in untura si cu o bucata mica de slanina. Adăugați carnea, ușor rumeniti-o. Apoi se adaugă feliile de cartofi,ii prajiti puțin,apoi se lasă să fiarba acoperit timp de aproximativ 5 minute sub căldură moderată.Cu puțin timp înainte de servire, se amesteca laptele cu ceapa sau cu pătrunjelul si se adauga in cratita.Ouăle se pun ultimile,se intorce odata compozitia din cratita se mai lasa piutin si apoi se serveste.
Ingrediente:1 kg pastirnac decojite, taiat in bucati de 5-6 cm lungime si de 1 cm grosime,sucul de la 4 limette(sau lamii,250 g miere lichida, 1 lingură rasa de pudră de ardei roșu picant,1 lingura rasa de curcuma,2 linguri rase de pulbere curry,1 lingură de seminte chimen negru,2 lingurițe pudră de scorțișoară,180 ml ulei de măsline nu prea puternic,1 lingurita rasa de sare.
*Preparare:pastirnacul se fierbe în apă sărată pina este fiert dar nu moale si se scurge.Între timp amestecați toate ingredientele rămase cu mixerul apoi turnati marinada peste pastirnacul inca cald Lăsați pastirnacul sa stea astfel, 1-2 ore. Apoi amestecați bine cu marinada.Pastirnacul astfel gatit merge cu frunze de salata,cu orez sau carne de pui,peste.Poate fi depozitat în frigider timp de cel puțin 5 zile. După răcire, poate fi încălzit cu grijă fie în cuptorul cu microunde, fie în tigaie.
6 portii - 1 portie=365 gr. : 615 cal, 31g grasime, 37g carbohidrati, 48g proteine
Ingrediente:1.4 kilograme de carne de porc prăjită (cu crustă),sare,piper (proaspăt măcinat),150 de grame de radacina telina,2 morcovi,2 cepe,2 catei de usturoi,1 lingura de ulei,1 anason,1 lingurita de chimen,2 frunze de dafin,3 cuișoare,300 grame fructe coapte(amestecat),0,5 litri supa de legume (instant),1 lingurita faina.
*Preparare:Preîncălziți cuptorul la 240 de grade, cu aer circulant la 220 de grade,la gaz nivelul gazului 6. Clătiți carnea, ștergeți-o și frecați-o cu sare și piper. Carne, eventual, cu un fir de bucătărie,o legati de formă.
Curățați telinai și morcovii și tăiați în cuburi. Ceapa și usturoiul le tăiați în fisii. Se încălzește uleiul într-o tigaie de prăjire și se prăjește friptura maro auriu. Scoateți carnea.
Puneți legumele în tava de cuptor. Se adaugă mirodenii, fructe și carne și se toarnă supa de legume. Se prăjește friptura timp de aproximativ o oră în cuptor. Reduceți temperatura la 200 de grade, circulați aerul la 180 de grade, nivelul gazului 4 și prăjiți carnea fără capac timp de încă 50 de minute. Scoateți carnea și pastrati-o încălzița pina la servire.
Sosul din tava de la cuptor, se condimentează cu sare și piper și se leagă cu faina. Așezați legumele și sosul pe carne.
960 gr - 1254 calorii ( 1 portie-160 gr- 209 calorii )
Ingrediente:200 gr peste tocat f marunt,340 gr porumb,1 ceapă,2 ouă fierte,250 g orez,100 gr maioneză light, sare.
*Preparare.fierbeti orezul si il amestecati cu ouale fierte tari si taiate cubulete mici.Taiati marunt ceapa,amestecati-o cu porumbul si pestele maruntit iar apoi cu orezul si ouale.La urma adaugati maioneza si amestecati usor
Ingrediente:250 g rubarba(Rheum rhabarbarum),1ceapa rosie tocata marunt,15 g unt,1 lingura plina de zahar,60 ml zeama de legume,60 ml vin rosu,sare si piper,putina miere.
*Preparare:Clătiți și curățați rubarba, tăiați în bucăți de aproximativ 4 cm lungime.Iulpinile groase le taiati în jumătate sau în sferturiTaiati ceapa în benzi subțiri, si prăjiti-o în untul încălzit. Adăugați zahăr, caramelizați. Stingeti cu vin roșu și supa de legume, fierbeți timp de aproximativ 5 minute.Adăugați bucățile de rubarbă, lăsați să stea timp de trei până la cinci minute în oală închisă cu capacul. Rubarba nu trebuie sa se sfarime ! Se condimentează cu sare, piper și miere.Rubarba se potriveste bine cu fileurile de pește prăjite, de ex. salau fara piele, și fileuri de pasăre.
Ingrediente:-aluatul de gnocchi::50 g de unt lichid,2 ouă,150 g făină,2 linguri (50 g) gris dur,100 g de brânză parmezană rasă,50 g brânză Emmentaler rasă,sare
-de asemenea:1 - 2 linguri unt,1 mina de frunze proaspete de salvie.
*Preparare: mai întâi încălziți cuptorul la 180 ° C, în timp ce introduceți grătarul în mijlocul cuptorului.Clătiți temeinic întregul dovleac sub apă rece, tăiați pe jumătate cu un cuțit mare, apoi tăiați în aproximativ 8 bucăți.Împachetați cu grijă cele 1 felii(curatate de simburi) ale dovleacului într-o bucată mare de folie de aluminiu.Coaceți în cuptorul acum preîncălzit de pe grătarul cuptorului timp de aproximativ o oră.Apoi scoateți, lăsați-l să se răcească scurt și dovleacul încă bine cald si curatat de coaja il puneti intr-un vas; utilizați mixerul sau agitatorul de cartofi pentru a transforma dovleacul intr-un piure solid.Se amestecă untul lichid, brânza Parmesan și Emmentaler cu piureul de dovleac. De asemenea, frământați ouăle, făina și grâul si potriviti de sare la gust.Acum, lăsați aluatul de dovleac să se răcească bine la frigider.
Scoateți-l din frigider și framintati-l iar, bine.În cazul în care aluatul pentru gnocchi este încă prea subțire, cu această ocazie frământăm din nou cu mai multă făină,cit e necesara pt a obtine un aluat nu moale ,insa maleabil care se poate modela.Din toată masa aluatului se formeaza 4 role cu un diametru de aproximativ 3 - 4 cm.Fierbeti apă sărată într-o cratiță.Cu ajutorul unui cuțit, tăiați felii din rulourile de aluat,de latime 1 cm,formati bile pe care le infainati si le apasati cu furculita pe ambele parti .ÎPuneți gnocchi în apă sărată în fierbere pt aproximativ 6 - 8 minute. Gnocchi trebuie să înoate frumos la suprafața apei,cind sint fierti.II scoateti cu o sita si ii puneti intr-o tigaie mare acoperita cu unt lichid si ii rumeniti usor pe toate partile.Serviti imediat cald.În plus, puteți servi brânză parmezanată suplimentară și o salată verde mixtă.
1200gr-960 calorii ( 1 portie -200 gr- 160 calorii )
Ingrediente pentru aproximativ 10 bucăți :1 broccoli-1kg,1 ceașcă de cuscus,1-2 cepe mici,1 lingură vegeta de casa (reteta -in Kari-Retete-2 ),1/2 ceasca de pesmet,2 oua mici,2 cani de brânză rasă (Gouda),sare, piper, ardei iute,
*Preparare:Fierbeti buchetelele de brocoli în apă clocotită.Apoi se pun sub jet de apa rece si se lasă să se răcească.Se adaugă couscous in 2 cani de apă clocotită și se adaugă vegeta de casă. Se amestecă si fierbe timp de 10 minute.Taieti ceapa in cuburi mici si le caliti in unt. Apoi lăsați-o la o parte și lăsați-o să se răcească.Acum luați un castron mare și sfărâmați broccoli. Se adaugă cuscusul, ceapa, pesmetul, brânza și ouăle și se amestecă totul până se produce o masă umedă. Acum, asezonam cu sare, piper, ardei iute și tot ce vă place, faceți bile mici ,le tasati și puneți la prajit într-o tigaie. Se prăjește pe ambele părți pe foc mediu până când are culoare și gata.
Tarta de spanac cu avocado
800 gr-2224 calorii (1portie-100 gr- 278 calorii)
Ingrediente:100 g migdale prăjite,100 g de alune prăjite,4 linguri de amidon de porumb,6 linguri de ulei de nucă de cocos,6 linguri de apă rece pe gheață,200 g de spanac proaspat,1 avocado copt,3 ouă,1 linguriță de praf de coriandru,1/2 linguriță pulbere de chimen,1/2 linguriță fulgi de chili,1 lingura de susan,1 lingură de seminte de in,1 de lingură semințe de dovleac ,4 cepe verzi,sare, piper.
-forma de copt,cu diametrul de 26 cm
Se sfarima migdalele și alunele de padure cât mai fin posibil într-o mașină de bucătărie. Apoi amestecați migdalele si alunele zdrobite într-un castron mare cu amidonul de porumb, uleiul de nucă de cocos, apă și puțină sare până când se formează o masă omogenă. Apoi lăsați să se odihnească în frigider timp de 30 de minute.Preîncălziți cuptorul la 200 ° C. Spălați spanacul și ceapa verde și taiati-le grosier. Se desface avocadoul în lungime, scoateți simburele și scoateți pulpa verde din coajă cu o lingură. Utilizați un mixer pentru a amesteca într-un recipient de înaltă calitate, avocado cu ouă, spanac,coriandru, chimen și fulgii de chilli, pina obtineti o masă netedă. Se condimentează cu sare și piper.Puneti amestecul rece de migdale si alune în forma de tarta și apăsați cu degetele ușor. Apoi, răspândiți amestecul de spanac-avocado peste acesta și neteziți cu o lingură.Semințele de dovleac,susan și semințe de in,imprastiati-le deasupra și coaceți timp de 25 de minute în cuptor.
708 calorii- 600 gr ( 1 portie -150 gr.- 177 calorii )
Ingrediente: 200 g spanac,2 ouă,1 priza de piper,50 g de mozzarella rasa,100 g de brânză proaspătă,200 g somon, afumat,2 linguri de susan sau semințe de in sau semințe de cânepă zdrobite
*Preparare:Se amestecă bine spanacul cu ouăle și piperul.Se pune amestecul pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt și se întinde ușor.Răspândiți mozzarelle peste spanac.Coaceți în cuptor la 180 ° timp de aproximativ 15-20 minute și apoi lăsați să se răcească bine.Acum împrăștiați brânza proaspătă pe ea și acoperiți cu somonul.Se ruleaza cu grijă în folie alimentara si se lasa la racit,timp de aproximativ o oră.În final, rulați rola în susan și tăiați în bucăți de aproximativ 3 cm lățime.
Ingrediente:2 portii
-Spätzle: 100g făină de griu spelta (T630),50g făină de castane,2 ouă,sare,nucsoara proaspăt măcinata,2-3 linguri de lapte
-varza rosie marinata :1 capatina varza rosie,125 ml vin Porto,80 ml oțet balsamic,sucul de la 1 portocala,100 ml de vin rosu,1/2 linguriță de scorțișoară pulbere,2 stele de anason(12 seminte),1 lingurita coriandru macinat,,sare, piper
1 lingura dulceata de merisoare (din borcan)
-100g castane (proaspete sau din vacuum)
100 ml supa de legume,1 lingură de zahăr,1 lingura de unt,sare, piper
-2 linguri pesmet,1 lingura de unt
1/2 legatura cimbru,sare, piper
*Preparare:
-spätzle:Se amestecă ingredientele pentru aluatul de spelte,cu lingura de lemn, face un aluat dur ,lovind cu lingura marginea vasului pina cind apar buleLăsați aluatul acoperit timp de o jumătate de oră.formati speltele,le puneti in apa care deja fierbe cu sare iar cind se ridica la suprafata,le scoateti intr-o strecuratoare si le raciti sub apa rece.
-varza rosie marinata:varza se taie fidea,se amesteca cu ingredientele si se lasa peste noapte la frigider;o scoateti din frigider si o prajiti citeva minute in tigaia in care deja ati prajit in prealabil,putin pesmetul in unt-adaugati cimbru,sare si piper.
-castanele le adaugati in alta cratita in care ati caramelizat zaharul in unt,adaugati supa de legume si fierbeti cu capacul putin ridicat,10 min. apoi amestecati cu speltele
-intr-un vas de cuptor,puneti varza rosie,peste puneti amestecul de spelte cu castane si dati la cuptor 20 min,la 200 grade pina cind se formeaza deasupra o crusta crocanta.
- vinul de Porto(in portugheza-,Vinho do Porto)e special pt ca fermentarea sa e oprita brusc, artificial, prin adaugarea unui alcool puternic. Asa se pastreaza dulceata strugurilor si se obtine taria bauturii,vinul nu imbatrineste in sticla. Odata imbuteliat, ramane la varsta inscriptionata pe eticheta,
-spätzle sint paste specific germane,facute doar din faina spelta sau in amestec cu alte fainuri
Ingrediente :250 gr. cremă de unt,250 gr.Brimsen (brinza proaspata sarata de oaie,fabricata inSlovacia,Polonia,Ungaria si Romania)5 buc.anșoa pasate,2 linguri capere tocate marunt
1 ceapă medie,1 lingura chimen,3 linguri smintina acra,4 linguri paprika dulce,ardei iuti(optional).
*Preparare:Unt, cremă, ardei și smântână,se freaca crema impreuna cu brinza.. Aceasta ar fi reteta originala pt lptauer- condimentata încă cu ardei iuti în funcție de gust-.
-Apoi s-a introdus asezonarea cu ansoa,capere,chimen și ceapa. (opțional castraveti murati taiati marunt).Se maninca cu pâine sau se foloseste ca sos(subtiat cu lapte de oaie)
Litauerul tradițional este întotdeauna fabricat din unt și brimsen. Brimsen este o brânză sărată, destul de grasă, proaspătă de la oi. În combinație cu untul, Liptauer nu este o dietă!
510 calorii-630gr (portie-210 gr-170 calorii)
-este prezenta in bucatariile slovaca si austriaca ca provenind din Liptauer,preparat picant;numele provine din regiunea slovacă Liptov.
Ingrediente: 300g piept de curcan,2 bucăți ceapă,2 linguri brinza Philadelphia (brinza proaspata,sarata de oaie),200 ml apa minerala sau sifon,sare, piper.
*Preparare:Tăiați ceapa în bucăți grosiere și prăjiți în tigaia fierbinte. Adăugați carnea și prajiti. Când carnea este aproape gata, adăugați apă minerală sau sifon, adăugați brinza și amestecați . Aduceți la fierbere și lăsați să se fierba pe foc mediu până când apa se evaporă și se formează un sos cremos.Scoateți din tigaie și serviți fierbinte, poate cu garnitura de ceapa caramelizata!
Calorii (kcal) 342,Proteină 38 g,Carbohidrați 15 g,Grasime15g
Ingrediente pt 1 portie:50 g de praz,100 g de ciuperci,1/4 ardei chilli mijlociu (galben),1 ceapă roșie medie,5 roșii cherry de mărime medie,120 g de piept de curcan,50 g dovleac,1/2 catel usturoi,1 lingură de ulei de rapiță,100 ml supa de pasăre,sare,piper,1 ramură de cimbru,1 ramură de rozmarin.
*Preparare:prazul, dovleacul, ardeiul și ceapa se taie în cuburi, chili și praz tăiat în inele. Se taie roșiile în jumătate sau se lasă întregi.Se condimentează pieptul de curcan cu sare, piper și ardei. Apoi, într-o tigaie, se prăjește în ulei și se scoate. Puteți prăji fileul într-o singură bucată sau o puteți tăia în bucăți mai mici.Caliti legumele cu praz, ceapa și usturoiul într-o tigaie. Se condimentează cu sare, piper, cimbru și rozmarin tocat. Se adaugă fileul într-un vas de gratar și se da la cuptor, timp de 20 de minute la 180 ° C.
Ingrediente:800 de grame antricot de caprioara
20 ml zeama de carne,10 ml smântână,2 linguri gem de merisoare,4 boabe de ienupăr,2 linguri gin,1 lingură
unt,2 linguri vin alb,2 linguri vin de Porto rosu,1 lingurita
paprika dulce,1 bucată șalotă,1 vârf de cuțit ghimbir,sare,piper proaspat macinat
*Preparare:Preîncălziți cuptorul la 140 ° C. Asezonati bucățile de antricot cu sare și piper și bagati-le in cuptor, pe a doua șină de jos pentru 20 de minute.Se taie foarte marunt salota si se caleste în unt pina devine aurie. Adăugați gemul de merisoare și toate condimentele. Cu vinul alb și zeama de carne, stingeți totul si fierbeti pina se reduce la 10 ml . Adăugați smintina și reduceți la 2/3. Se amestecă și se gustă. Treceți printr-o sită și gustați dupa ce ati adaugat ginul. Puneti sosul separat.Scoateți entrecôte de cerb din cuptor. Într-o tigaie mare se topește untul, se spală tulpinile de Rosmarin, se agită ,uscă și se dă în tigaie. Bucățile de entrecote de cerb pe fiecare parte se prajesc pentru aproximativ 1,5 minute.Verificati sa aiba crusta și în mijloc roz și suculent. Puteti servi cuvarza de bruxelles,varza rosie si castane fierte
Tarta cu spanac si cartofi
Ingrediente:
-pt blat:200 g făină de cereale integrale,o priza sare,100 g unt,2 linguri de apă rece
-pt. umplutura:450 g spanac congelat,,200 g Almette (brânză proaspătă),2 catei de usturoi,sare, piper,4 cartofi, de dimensiuni medii
*Preparare: -aluatul:Se amestecă făina, untul, sarea și apa într-un aluat neted și se formează o minge. Înfășurați în folia alimentara și puneți-o în frigider timp de cel puțin 20 de minute.. Apoi intindeti aluatul între două folii și puneți-l în formă pt tartă. Apăsați ușor. Forma se unge cu unt, astfel încât aluatul să poată fi îndepărtat cu ușurință din ea,cind tarta e gata Indepartati aluatul rămas pe marginea formei,intindeti-l si decupati forme,pe care le asezati in cerc pe marginea tartei,dupa umplerea ei.
-umplutura:fierbeti cartofii si zdrobitii fin.dati usturoiul prin presa. Se condimentează spanacul și se pune în tigaie împreună cu usturoiul și se fierbe incet,pina când lichidul se evaporă.Se răcește scurt și se adaugă la cartofi piure. Se amestecă împreună cu Allmette și se potriveste la gust. Umplutura de cartofi și spanac este răspândită pe aluatul de cereale integrale și se desenează modele decorative cu furculita. Decorati marginile tartei cu formele decupate.
Coaceți la 180 de grade timp de 30 de minute.
Ingrediente:1 plămân de la vițel,1 inima de la vițel,2 legaturi de legume supă,1 frunză de dafin,citeva tulpini de cimbru,citeva capere, 100gr smintina,100gr smantana acra,,1/4 litru de vin alb sec (Riesling),coaja de lamaie, rasă,oțet,sare,1 lingură de făină+1 lingură de unt pt sos
*Preparare:din cele 2legaturide legume fierte in apă sărată, cu un strop de oțet și o frunză de dafin se pregeste o supa-baza concentrata de legume,in care nima și plămânii sunt apoi fierți timp de aproximativ o oră. Dar aveți grijă! Asigurați-vă că luați o oală foarte mare, deoarece plamanii fac multa spuma! Scoateți spuma rezultată.După fierbere, stoarceti plaminii:apăsați ușor plămânii cu o farfurie pe care ati pus o greutate apoi lasati asa sa iasa apa. După răcire, tăiați în cuburi sau benzi fine și indepartati toate tuburile si pielite. Inima este tratată în același mod.După aceea, se prepară sosul: faina se prăjește în untul încălzit ,se amestecă cu zeama din oala agitind cu telul, se aduce la fierbere, se adaugă un vinul Riesling, smântână dulce și pe cea acra, cimbru, coaja de lamaie si cateva capere tocate. Se condimentează cu sare și oțet. Sosul trebuie să fie legat în mod delicat și ușor piquant - dar în nici un caz acru. Se adaugă plaminii si inima feliate in sos, se lasă să fiarbă la foc mic,timp de aproximativ 10 minute.Cel mai bine merg cu galuste de cartofi.Indicat e sa cumparati plaminii de la o macelarie de incredere.Beuchelul il intilniti des in meniurile restaurantelor
Ingrediente:250 g paste,150 g mazăre ,200 g cârnați de carne cu usturoi,8 castraveți murati,60 ml apă de pe castraveti,1/2 pahar cu maioneză ,sare, piper.
*Preparare:Cojiti cirnatul si taiati-l cubulete;taiati castravetii marunt;adaugati mazarea.Pastele se fierb in apa cu sare(sa nu fie totusi f moi);se pun in strecuratoare la scurs.Pastele se pun intr-un castron si se adauga 4 linguri din apa din borcanul cu castraveti.Adaugati cirnatul,mazarea si cirnatul;amestecati totul cu maioneza.Restul de apa de pe castraveti,amestecati-o cu piper si sare si turnati in tot castronul.Se lasa 30 min in frigider
Ingrediente:4 felii subțiri de vita,80g slănină în felii subțiri,4 morcovi,2 sfecle galbene,1/2tulpina de praz ,1 rădăcină de pătrunjel,1 bucată de tubercul de țelină,2 cepe,1-2 castraveți din oțet,1 lingura capere, muștar de tarhon,2 lingurite de pasta de roșii,1/4 l vin rosu,1 lingură vegeta de casă ,300 ml de apă,sare, piper, rozmarin,ceva făină,200 g smântână acra.
Preparare:curățați legumele. Pentru a umple roulada ne trebuiesc1morcov,sfecla galbena,1 ceapă, castraveții din oțet și jumătatea de praz, tăiate Julienne.Restul legumelor,le taiati in bucati mai mari și puneți-le în boluri.Se bat feliile de carne de vită subțire cu partea netedă a ciocanului de carne . Nu folosiți partea nervată care distruge fibrele de carne. Apoi, sare și piper pe de o parte și pe cealaltă parte sare si 1 lingura de tarhon mustar.Pe fata unsa cu muștar împrăștiați fâșiile de legume și unele dintre capere. Rulați bine și închideți-le cu scobitori sau cleme.Prajiti ruladele in putin ulei.Pentru sos,in alta cratita caliti scurt legumele bucatele cu putina faina si pasta de rosii.Adaugati smintina si vinul,fierbeti 2-3 min. apoi dati tot continutul la blender.Puneti sosul in cratita si ruladele in sos,si fierbeti la foc mic 1,5 ore
-Piureul se face din :4 cartofi mari,1 pastirnac mare sau 2-3 păstirnac mic,300 ml de lapte,2-3 linguri unt,sare,nucșoară proaspăt rasă.Serviti cu 1 lingura de dulceata de merisoare.
Ingrediente:750 g cartofi cu dimensiuni medii, fierti tari in apa cu sare,1 lingură de ulei neutru (fara miros,gust-ex.floarea soarelui),8-10 felii de bacon,taiate in jumatate pe latime,piper,pulbere de ardei dulce,200 g castane fierte,dupa ce au fost decojite (eventual ambalate în vid).
*Preparare:Se spală cartofii și se fierb în aproximativ 400 ml de apă cu sare, 20-25 de min.cu capacul pus pe oala. Se lasa sa se raceasca putin,se curata de coaja,fara ai baga in apa si se taie in jumatate ,pe lung.Preîncălziți cuptorul la 220 ° (aerul circulant 200 °). Așezați o hârtie de copt in tava, stropiti-o cu ulei. Puneți fiecare jumătate de cartof cu 1/2 felie de bacon infasurata pe el,in tava. Se condimentează cu piper și boia.Coaceti timp de aproximativ 20 de minute. După primele 10 minute, împrăstiati castanele între cartofi.
(desert de pe vremea strabunicului (bunica ii zicea bursh))
Ingrediente:500 g grâu (boabe de grâu),500 g de zahăr,1.5 litri de apă,1 mână de nuci,1 migdală,1 mână de stafide,2 linguri de scorțișoară,1 lingură nuci macinate.
*Preparare:Clătiți temeinic boabele de grâu până când apa de scurgere este clară. Puneți granulele de grâu clătite într-o cratiță mare cu 1,5 litri de apă clocotită, apoi fierbeți timp de 30 de minute într-o oala de fiert,kukta .Daca nu aveti oala, fierbeți cel puțin 45 de minute până când granulele se deschid. Opriți soba. Acoperiți vasul cu un prosop gros și lăsați să stea peste noapte la temperatura camerei. Următoarea dimineață grâul a luat toată apa.Dimineata incalziti ușor pe sobă. Se adaugă zahărul și stafidele și se amestecă cu usor, până ce zahărul se dizolvă. Lăsațoala deoparte.Migdalele (dacă simburii sunt cu coaja) le puneti 20 de minute în apă fierbinte, astfel încât să le puteti curata.
Puneți nucile și migdalele decojite pe o tavă de copt și coaceți timp de aproximativ 10 minute la 200 de grade. Se lasă să se răcească și se sfărâmă după cum se dorește. Adăugați nucilela masa grâului și amestecați.Anoush Abour este servit cu nuci macinate si scorțișoară .
Notă: În Turcia (bucătăriile sunt, în general, foarte asemănătoare) se adaugă în plus față de stafide, încă fructe uscate, în Armenia și Bulgaria este destul de neobișnuit cu fructe uscate.
Gulas de cerb - reteta f veche din m-tii Padurea Neagra
Ingrediente:2.3 kilograme de cerb,600 g telina,2 morcovi (200 g),2 rădăcini de pătrunjel (170 g),6 cepe (700 g),2-3 linguri de ulei,3-4 linguri depasta de roșii,8 boabe de ienupăr,160 ml otet de vin rosu,4 linguri de zahăr pudră,600 ml de vin rosu,120 ml de cognac,7 boabe de ienibahar,aproximativ 1 litru de supa de legume,2 frunze de dafin,5 g boabe de piper,10 g ciocolată neagră,aproximativ 200 g de jeleu de coacăze negre,150 grame de struguri albi fără semințe,4 felii de paine toast sau paine alba,30 g unt pentru sos,60 g unt pentru crutoane și pt struguri / nuci,70 g jumătăți de nuci.
Preparare:Îndepărtați tendonul și grăsimea din carnea de cerb și tăiați carnea în cuburi de 3-4 cm. Curatati țelina, morcovii și rădăcinile de pătrunjel și tăiați-le în cuburi 2-3 cm. Curatati ceapa și tăiați grosier.Se încălzește uleiul într-o cratiță mare. Prajiti carnea de cerb,scurt, la foc mediu, pe toate partile. Se adaugă legumele împreună cu pasta de tomate și se amestecă bine și se lasă să se gătească timp de aproximativ 5 minute.Apoi se toarnă peste vinul roșu și cognacul. Umpleți cu supa de legume până când legumele și carnea sunt bine acoperite. Acum, gatiti totul timp de doua ore chiar sub punctul de fierbere cu capac pe cratita.Dupa o ora si jumatate,adaugati frunzele de dafin,boabele de piper si pe cele de ienuparAcum aveți nevoie de răbdare: este necesar să pescuiți bucățile de carne din oală și să le lăsați deoparte. Sosul este apoi turnat peste o sită și legumele sunt zdrobite cu o lingură.În funcție de consistenta, sosul trebuie gătit sa nu fie nici prea subtire dar nici prea gros.Se toarnă zahărul pudră într-o cratiță mică și se amestecă cu vinul roșu.Fierbeti pina ramine aproape jumătate.În sos,adaugati acum reductia de otet cu vin si ciocolata . Adăugați treptat jeleul de coacaze negre,amestecind continu. În final, adăugați 30 g unt.
Salata de cartofi berlineza
Ingrediente: 1 kg de cartofi, fierti in coaja,,2 lingurite de muștarmediu iute,,3 lingurițe de zahăr,100 ml lichid de castravete murat,,50 ml vin alb,100 ml ulei de floarea-soarelui,1 măr acru,,4 castraveti mari acri,1 ceapă mare,,1 catel usturoi-optional,1/2 leg. de ceapă verde sau chives (Allium schoenoprasum-cepsoara),sare și piper, chimen.
*Preparare:Fierbeti cartofii cu 1 lingură de sare și 1 lingură de chimen. Scurgeți, lasa-ti putin sa se răceasca si ii curatati(fara apa)de coaja.Intre timp, muștarul, zahărul, zeama de pe castraveti murati, oțetul, ulei, sare și piper , ceapa fin tocat a(și, dacă, de asemenea, și usturoiul) se pun intr-un bol de sticla iar prin agitare puternică se obtine vinegreta.Curatati mărul și tăiați în bucăți mici, tăiați castravetele în felii, precum și cartofii călduți.fiecare loc într-un castron mare alternativ Intr-un castron se aseaza in straturi,feliile de cartofi , castravete și mere, și între straturile de câteva linguri de sos și un pic de sare și piper. Salata ar trebui să stea cel puțin 3 - 4 ore, mai bine peste noapte la frigider. În acest timp, marinada este complet absorbită de salată, iar cartofii vor avea gust f bun si nu vor fi viscosi. Se amestecă bine dupa ce se scoate vasul din frigider..Se presara multa cepsoara fin tocata.
Salata de sparanghel
Ingrediente:130 g boabe de naut,300 g sparanghel verde,3-4 linguri de ulei de masline virgin,2 linguri Zatar(amestec de ierburi usacate,ca măghiranul, oregano, cimbrișorul și altele cu arome asemănătoare,bun pt naut,fasole,vinete,etc.),2 linguri de suc de lamaie,2 linguri de sirop de orez,1 lingura otet de mere,1/2 lingurita sumac,1 catel de usturoi ,1/2 linguriță de sare de mare,1 lingurita de susan prăjit
*Preparare:Puneți nautul în apă peste noapte. Apoi fierbeti nautul aprox. 45 min. în apă sărată , apoi se scurge. Se presară peste naut 1-2 linguri de ulei de măsline, se presară și se amestecă Zatar până când nautul este acoperită cu amestecul de condimente. Astfel condimentat,prajiti nautul 3-4 min. într-o tavă,la foc mic,ca sa nu se arda condimentele. Atunci când semințele de susan încep să sară, luati cratita de pe foc.Spălați sparanghelul și indepartati capetele lemnoase. Tăiați sparghelul în benzi subțirii.Otetul de mere, sucul de lămâie, sirop de orez și sare într-o tigaie mică,fierbeti scurt. Se taie usturoiul și se adaugă in tigaia mica impreuna cu ingredientele rămase. Se condimentează cu sare, se fierbe scurt, apoi se ia de pe foc și se adaugă sparanghelul. Sparanghelul se gătește acum ușor în căldura vasului ,in care se lasa 5 min. Serviți cu năutul prăjit.
1590 calorii - 1280 gr ( 1 portie - 215 gr- 265 calorii )
Ingrediente:4 gulii tinere,,ceva sare,250 g orez fiert cu bobul lung,100 g carne gătită și suculentă(pui,vita,porcpeste),1 ceapă medie,70 g unt,2 gălbenușuri,piper proaspăt măcinat,1 legatura de patrunjel,30 g parmezan ras,1/4 l supa de carne de vită,pătrunjel pentru ornat.
Preparare: Spălați și curatati de coaja guliile;le fierbeti în apă cu sare pentru aproximativ 20 de minute; lăsați-le să se răcească, acoperiți și apoi scobiti guliile (interiorul poate fi folosit pentru supă de legume). Taiati fin ceapa ; tăiați carnea în cuburi mici; Se spală pătrunjelul și se toacă fin.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade; Ceapa în 20 g de unt ușor prăjită; restul de 50 de grame de unt il frecati cu putina sare si piper pina devine spumos; se amestecă untul spumos, treptat cu cite un gălbenuș; apoi amestecati untul si galbenusurile cu orez, ceapă, carne de vită, patrunjel și parmezan; sezonati cu sare și piper; umpleți guliile; într-o tigaie adecvată, încălziți supa .Apoi puneți guliile; acoperiti tigaia si dati la cuptor, timp de aproximativ 1/2 oră.
Așezați guliile umplute pe farfuriile preîncălzite cu sucul din tava; serviți cu pătrunjelul presărat.
1674 calorii- 960 gr ( 1 portie-160 gr.- 279 calorii)
Ingrediente: 200 grame laste (sau fettuccine proaspete)-taitei lati ,2 legături ceapă verde ,2 legături usturoi verde ,1 mână zdravănă de urzici crude ,2 căţei de usturoi ,1 cană ciuperci de pădure tocate mare ,100 grame unt ,200 ml smântână dulce ,40 grame parmezan ras, 1/2 linguriţă nucsoara macinată ,sare ,piper
* Preparare : Fierbeţi pastele ( 2-3 minute de când clocoteşte apa) în apă cu sare.Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tăiaţi-le rondele.Curăţaţi cățeii de usturoi şi tocaţi-i.
Spălaţi bine urzicile şi tocaţi-le din cuţit.Dacă urzicile au tulpiniţe tari, îndepărtaţi-le.Tăiaţi ciupercile (mai puţin ghebele) în cuburi mari. Puteţi folosi şi un singur fel de ciuperci de pădure cum ar fi hribii.Topiţi untul într-o tigaie.Adăugaţi usturoiul pisat şi partea albă de la ceapă şi usturoiul verde şi sotaţi-le un minut.Adăugaţi ciupercile şi rumeniţi-le.Adăugaţi urzicile. Stingeţi cu smântâna dulce şi 200 ml apă rece.Adăugaţi nucşoara şi puţină sare.Fierbeţi sosul la foc iute timp de cinci minute.Asezonaţi cu sare şi piper.Amestecaţi pastele cu sosul (pastele se scurg bine de apă).
Serviţi pastele în farfurii adânci, pudrate din abundenţă cu parmezan. Pastele cu urzici şi ciuperci de pădure se servesc imediat.
Fettuccine = paste lungi, în formă de panglică;sunt de obicei paste proaspete cu ou. Merg foarte bine cu sosuri dense pe bază de smântână .Timp de fierbere: între 7 și 10 minute
760 calorii - 400 gr (1 portie -100 gr - 190 calorii )
Ingrediente:200 gr Fregola Sarda (paste bile),150 gr de galbiori mici,tineri 2 linguri de Soffrito(vegeta din morcov,ceapa si telina),ulei de măsline,pătrunjel italian
Mod de preparare:
1. Se fierbe 1 l de apă cu 10 gr sare,pentru fiecare 100 g de paste.Se fierb pastele timp de 14 - 17 minute; se răcesc.
2.Prajiti scurt 1 salota și o țelină tocată in puțin ulei de măsline, apoi adăugați pastele și asezonati cu puțină sare, piper și daca doriti câteva felii de peperoni(ardei iute rosu) tocate fin.
3. Puneți galbiorii curățati în foarte puțin ulei de măsline si prajiti-i;adaugati sare și piper, adăugați patrunjelul tocat și serviți pe paste.
-adaugati o lingurita de unt si putin parmezan ras.Puteti folosi si paste scurte.
Risotto de dovleac cu ciuperci shiitake și salvie crocantă
Ingrediente:1000 ml Geflügelbrühe,4 EL Olivenöl,4 linguri de ulei de măsline,1/2 buchet de salvie (2 frunze per persoană dintr-o bucată, restul tăiate),1 salota de dimensiuni medii (mărunțita fin),200 g orez risotto brut,120 ml de vin alb (sec),100 g ciuperci Shiitake (tăiate în bucăți),200 g pulpa de dovleac ,180 g parmezan (proaspăt rase),sare,piper
-Shiitake (Lentinula Edodes) este cea mai cultivată ciupercă medicinală din lume, fiind foarte apreciată chiar şi pentru gustul său.Ciuperca este ca si bitterul suedez, buna la orice si oricand.Creste pe castani dar si pe ate foioase din zona temperata.
Ingrediente :
Se fierbe supa de pasăre într-o oală și se menține fierbinte.
Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie până când este fierbinte, dar nu incins. Așezați frunzele de salvie în tigaie și prăjiți până când sunt crocante (10-15 sec). Scoateți și scurgeți peservet de hirtie.Adăugați o lingură de "ulei de salvie" într-o oală . Se încălzește la căldură medie, se adaugă salota, se prăjește timp de 5-6 minute, Se amestecă în mod constant până când este sticlosa, dar nu maro. Se adaugă orezul și se prăjește timp de 2 minute,se stinge cu vinul și adăugați ciupercile. Gatiti 2-3 minute până când cea mai mare parte a lichidului sa evaporat. Se adaugă supa de pasăre fierbinte și se amestecă de fiecare dată până când lichidul aproape că dispare și orezul începe să se umfle. După 17 minute el ar trebui să fie gata.Tăiați dovleacul iar cu o lingură, scoateți semințele și iaiati-l cubulete. Se fierbe în apă clocotită timp de 5 - 10 minute, și apoi il faceti piure impreuna cu parmezanul. Lasati putin parmezan pentru decorare, apoi amestecați piureul cu risotto . Se condimentează cu sare și piper. Lăsați să fiarba piureul timp de 2 minute. anestecati apoi cu ciupercile.Se pune in farfurie,se decoreaza cu frunzele de salvie si fisii de parmezan.
½ pepene , cu carbohidrați scăzut, cu 7,2 g de carbohidrați la 100 g
- 1 castravete cu 1,8 g carbohidrati la100 g
-200 g Feta, fără carb cu 0,0 g la 100 g
- 3 - 4 Mentă proaspătă, carbohidrat scăzut cu 5,3 g / 100 g
- 2 linguri semințe de dovleac , carbohidrat scăzut cu 2,74 g la 100 g
- 2 linguri de ulei de rapiță
-1 lingură de oțet alb
-1 strop de suc de lămâie, sare, piper
+brinza se da separat,scurt la cuptor la 250 gr. inainte de servire
200 calorii
1 ceașcă de fulgi de ovăz
1 ceașcă de apă
1 ceasca de lapte organic
1-2 îndulcitor pentru stropi de stevia
1 lingurita de vanilie zdrobita
1 kiwi
1 fructul pasiunii
Carne de vită cu sos argentinian (sos Chimichurri )
2664calorii-900gr ( 1portie-100gr- 296 calorii)
4 bucati de carne de vită din șold(pulpa) gata de gătit, aproximativ 200-220 g/portie;2 catei de usturoi,1 ceapă,1 grămadă de patrunjel proaspăt tăiat,1 lingură de cimbru uscat,1 lingură de oregano uscat,1 frunză de dafin,1 lingurită pulbere de ardei dulce,1 linguriță de ardei iute,½ lingurita sare de mare ,½ lingurita piper proaspat macinat,2 linguri otet de vin alb,3 linguri ulei de masline
*Preparare:usturoiul si ceapa, se curata,se taie fin si se amesteca intr-un mojar cu ierburile, boiaua, fulgi de chili, sare și piper .Se adauga ulei și oțet si se freaca pina cind obtineti o masă cremoasă. Se toarna sosul peste carnesi se da la cuptor timp de aproximativ 20 de minute.Se probeaza daca e gata,taind o feliuta;daca arata ca in poza....e gata.se poate face si afara,la grill
Pui cu sfecla si linte
1 portie-230 calorii-6g grasime,16 g carbo
Ingrediente pt 4 portii:2 cepe roșii,1 linguriță (425 ml),1 pachet (500 g) sfeclă rosie,coapta,2 fileuri de pui (aproximativ 170 g unul) ,sare,piper,2 linguri ulei de măsline,2 linguri de oțet cirese,salată de rucola 60 g.
Ceapa tăiați-o în fâșii. Scurgeți lintea într-o sită. Lăsați sfecla roșie să se scurgă și o taiati în felii. Spălați carnea, ștergeți-o și tăiați-o în bucăți grosiere,pe care le condimentati cu sare și piper.Încălziți uleiul într-o tigaie mare.Prajiti ceapa timp de 3-4 minute. Adăugați carnea și prajiti carnea până când a luat o anumită culoare. Se adaugă lintea, sfeclă roșie, oțet și 50 ml apă.Gatiti timp de 5-7 minute. Se condimentează cu sare și piper.Spalati rucola,uscati-o și amestecati-o bine in cratita. Serviți imediat.
Chiftelele suedeze se fac cu orice ocazie dar in special de sarbatori. In Suedia, au fost "aduse" prin 1700, o data cu cafeaua si sarmalele (kåldolmar), dupa ce Karl al XII-lea s-a intors din Imperiul Otoman. Reteta a fost mentionata prima data in 1754, intr-o carte de bucate a autoarei Kajsa Warg, dar nu au fost consumate de oamenii de rand pana la mijlocul anilor 1800, atunci cand a aparut masina de tocat carne si le-a facilitat munca.
Ingrediente : 500 grame carne tocată amestec (porc şi vită) ,250 ml lapte ,75 grame de pesmet ,1 ou ,1 ceapă ,1 linguriţă rasă enibahar ,sare ,piper alb 220 grame unt sau 200 ml ghee pentru prăjit
* Preparare : Tocaţi ceapa mărunt şi prăjiţi-o într-o lingură de unt doar cât să se înmoaie, fără a se prăji.Înmuiaţi pesmetul cu lapte într-un castron.În alt castron, amestecaţi carnea tocată cu oul, ceapa sotată în unt – cu tot cu unt – pesmetul amestecat cu lapte, sare, piper şi enibahar.Frământaţi bine toate ingredientele timp de 8-10 minute.Dacă amestecul este prea tare, adăugaţi câteva linguri de apă în amestec.Formaţi o singură chiftea mică şi prăjiţi-o într-o tigaie cu unt pentru a verifica gustul. Mai bine să nu-ţi placă o singură chiftea decât toate.Dacă gustul este satisfăcător, formaţi celelalte chiftele. Dacă nu, asezonaţi amestecul în consecinţă.Formaţi chiftele mici – cu ajutorul a două linguri umezite în apă sau cu mâna goală – de o formă nu foarte regulată.Prăjiţi-le în unt până se rumenesc pe toate părţile.Pentru o variantă dietetică, le puteţi prăji în cuptor, stropite cu puţin unt topit.
Chiftelele suedeze se servesc cu piure de cartofi şi sos de merişor. Există şi opinii potrivit cărora cel mai potrivit sos este cel brun spaniol..
o punga de alge sau de alge uscate,3 linguri ulei de susan,3 linguri otet,1 lingura ghimbir proaspat ras,1 lingura suc de limette(sau lamiie),1 lingura zahar,1 catel de usturoi dat prin presa de usturoi,2 linguri de coriandru verde taiat marunt,o jumatate de lingura cu pulbere de chilli(sau ardei rosu iute),1 lingura seminte de susan.
Algele se pun 10 minute intr-un vas cu apa fierbinte (dar nu pe foc).Apoi se scot si se lasa la scurs.Intr-un bol amestecati toate ingredientele,inafara de alge,susan si chilli.Apoi adaugati algele,presarati semintele de susan si putin chilli;amestecati usor de 2-3 ori,gustati si mai adaugati chilli daca va place mai iute.Cel mai bine salata se potriveste cu sushi sau preparate asemanatoare.
2 legaturi rucola proaspătă,2 linguri pline cu parmezan ras
2 linguri de seminte de pin (25 g),1- 2 catei de usturoi,8 - 10 linguri ulei de măsline,sare,piper alb
Spalati si scurgeti rucola.Taiati capele tulpinilor si maruntiti frunzele,cu un cutit.Intr-o tigaie teflonata,se prajeste parmezanul fara ulei,pina devine galben-auriu.Pentru pregatirea pastei cel mai indicat e un mojar mare dar se poate prepara si intr-un vas ingust si inalt,cu mixerul cu cutite;in acest caz e important ca sa puneti suficient ulei,pt ca frunzele de rucola sa nu se infasoare pe cutite.Insa intii,semintele de pin cu usturoiul tocat si parmezanul racit si tocat se amesteca pina devin pasta;se adauga rucola si se continua pina se obtine o pasta;daca pasta e prea groasa se subtiaza cu apa doar portia ce urmeaza a fi pusa pe spaghete sau alte paste sau preparate,in general legume.Restul se pune intr-un borcan de sticla;deasupra se toarna o pelicula subtire de ulei,se fileteaza si pastreaza in frigider pina la urmatoarea intrebuintare.
750gr-1200calorii (50gr-1felie-80calorii)
Pentru:1 pâine (15 felii)
1 pachet de drojdie uscată sau 1 cub de drojdie proaspătă(42gr),2 linguri sirop de Agave,200 g Spanac congelat sau 3 mâini frunze de spanac proaspăt spălate,350 g făină amestec (de ex.175 g faina alba griu și 175 g făină de cereale integrale),2 linguri de sare,2 linguri de ulei de rapiță
seminte verzi pt piine,cum ar fi semințe de dovleac, fistic, semințe de cânepă(cca.50gr),1 formă de copt (capacitate de aprox.1l)
Așezați drojdia într-un castron mic. Dacă este o drojdie proaspătă, rupeți-o cu degetele. Se adaugă siropul și se amestecă cu furculita până când drojdia se dizolvă complet și se formează o masă cremoasă.Spanac se pune în mașina de bucătărie. Este, de asemenea, posibilă utilizarea spanacului piure congelat,cu condiția să nu conțină aditivi cum ar fi smântână sau condimente.Se toarnă făina și sarea într-un castron și se presează în mijloc o adincitura, se adaugă ulei și 100 ml apă călduță. Adăugați spanacul și crema de drojdie și amestecați bine ingredientele cu robotul de mână. Apoi, frământați aluatul pe o suprafață plana timp de câteva minute până când este elastic. Apoi,lasati la dospit sub un prosop curat, aprox. 30 de minute.Preîncălziți cuptorul (aragaz electric: 200 ° C / aer circulant: 180 ° C / gaz: ). Încă o dată, frământați aluatul pe o suprafață plana, apoi incorporati nucile, simburii și semințele. Formați o pâine alungită, asezati-o in forma unsa cu ulei . Coaceți timp de 30-40 de minute până când se formează o crustă crocantă.După 35 de minute, cu o scobitoare verificați dacă pâinea este coapta(intepati piinea). Dacă scobitoarea iese curata fara aluat,piinea e gata. Lăsați pâinea să se răcească complet.
CICOARE COAPTA
cicoarea : 699calorii-900gr (1portie-300gr. -233 calorii )
3portii orez - 125gr
125gr. orez,350gr.cicoare pt salată ,200gr. felii de sunca fiartă,20gr. margarină,20gr. făină alba tip 405,250ml lapte,3linguri smântână,o jumatate lingura suc de lămâi,piper și sare,o jumatate lingura vegeta de casa,50gr. brânză Edamer-cascaval.
fierbeti orezul.intre timp spalati cicoarea si uscati-o.Tăiați vârfurile de sus și tăiați tulpina în formă de pană pentru a îndepărta substanțele amare. Se pune cicoarea în apă sărată care fierbe timp de aprox. 1 min. Se scoate,se raceste cu apă rece și se lasa la scurs.Se inveleste cicoarea cu șuncă fiartă și se pune într-un vas de copt. Pentru sos, topiti margarina, amestecați cu făina și stingeti cu laptele. Se adaugă smintina,se condimenteaza cu piper, sare, vegeta și suc de lămâie. În sos se topesc 30 g edamer ras și se toarnă sosul pe cicoare. Distribuiți Edamer rămas peste cicoare.Preîncălziți cuptorul la 225 ° și coaceți aprox. 25 de minute.
Infasurate cu pesmet ,in sos de patrunjel ,cu vita
1portie-cca. 350 calorii (250 gr carne,100gr aluat,3linguri sos)
se pregateste de prin 1850 in familie,la sarbatorile religioase importante in Turingia dar si in Saxonia.
Aluatul se face ca pt paste:pt o portie: 100gr faina se pune 1 ou.Se intinde sub forma unui dreptunghi,cu grosimea de 0,5 cm.Se unge dreptunghiul cu unt topit.Se presara pesmet.Se ruleaza pe lungime,capetele se ascund.Ruloul se fierbe in apa cu sare,cca. 25-30 min,pina cind se ridica la suprafata.Un picior de vita se fierbe;cind carnea e moale adaugati legumele.Dupa ce legumele au fiert,scoateti piciorul,indepartati grasimea si portionati carnea de pe os.Intr-o cratita se topesc 100gr unt,se adauga 2 linguri rase de faina si zeama din oala in care au fiert carnea si legumele si se fierbe la foc mic,15 min.Apoi legati sosul cu un galbenus de ou,fierbind inca 2-3 min.Se trage cratita de pe foc.Patrunjelul(din cel cret,nu cu frunze plate)fara tulpini,se toaca f marunt si se adauga la sos.
Somon in dovlecel cu sos verde
716 calorii-948gr. (1portie-237 gr. - 179 calorii)
200gr.zucchini,300gr. cartofi,2linguri ulei de porumb,piper alb,6linguri ierburi proaspete,100gr. iaurt,100gr. smintina,250gr.somon.
Somonul in dovlecel se serveste cu cartofi copti.Tăiați un Zucchini pe lungime în 6 felii subțiri și presărați cu sare, astfel încât apa să fie îndepărtată. Preîncălziți cuptorul la 200 ° C.Tăiați cartofii in doua, într-un castron, amestecați cu 1 lingură de ulei de porumb și asezonati cu piper alb și sare. Așezați cartofii pe hirtie de copt, cu suprafața tăiată pe hirtie și coaceți pe raftul mediu timp de aproximativ 30 de minute.Pentru sosul verde, ierburile proaspete cu 50 g de iaurt se fac pire. Se adaugă iaurtul rămas și smintina și se condimentează cu piper și sare. Puneți sosul verde în frigider până când este servit. Uscati dovlecei cu hârtie de bucătărie. Tăiați somonul în 6 cuburi și sezonați-l cu piper. Așezați somonul pe capătul îngust al dovlecelilor și înfășurați-l. Se încălzește uleiul rămas într-o tavă. Prajiti ruloul pe o partea timp de aprox. 1 minut si apoi se prăjește timp de aprox.1 min. pe partea cealalta. Schimbați temperatura la cel mai scăzut nivel și prăjiți somonul de dovlecel cu răsucire ocazională timp de 4-5 minute. Aranjați somonul de dovlecel cu sosul verde și cartofii pe farfuriile preîncălzite.
Butoiase de cartofi
1.180gr-4 portii-1440 calorii (1portie-360calorii)
500gr. catofi fierti in coaja,500gr. brinza de vaca,slaba;150gr. faina,1 ou,ulei
Apăsați cartofii curatati de coaja,prin presă(sau ii dati prin masina de tocat) și frământați cu ingredientele (cu excepția uleiului) pentru a forma un aluat suplu. Dacă aluatul este prea umed, adăugați niște făină. Folosind mâini puternice, se formează aluatul "butoi". Acestea sunt de aproximativ 1 cm grosime și 7-8 cm în diametru. Le prajiti in ulei pina devin maronii.Prăjiturile sunt în mod tradițional presărate cu zahăr și consumate în sos de mere(piure de mere). Cine vrea,poate încă să frământe aluatul si cu stafideButoiasele merg servite la cafea..
cunoscuta azi si sub numele "Accident de circulatie",este o reteta foarte veche,din fosta RDG.
400 g caltaboși in singe(singerete),200 g (cârnați din) ficat (de porc) ,100 g slănină(bacon),200 ml zeama,supa de carne,2 cepe,1 linguriță maghiran uscat,1 vârf piper negru macinat,1 lingura pesmet.
Indepartati pielita de pe cârnați și tăiați-i bucati mai grosiere. Tocati marunt ceapa.Prajiti putin baconul cu ceapa,adaugati supa de carne apoi caltabosul si ficatul si fierbeti la foc mediu pina cind se destrama complet cirnatii si se formeaza o pasta omogena,groasa. Se amestecă bine cu mirodeniile și dacă este necesar, se mai leaga cu pesmetul. Serviti cu cartofi piure si varza murata fiarta sau cu piure de cartofi si piure de mere.(in loc de piure pot fi cartofi fieti in apa cu sare)
Crema de SFECLA ROSIE
cantitate-400 gr ; calorii- 1300
200 g de alune întregi,120 g de sfeclă roșie coapta in cuptor,25 g de pudră de cacao,3 linguri de sirop de arțar,1 pastaie de vanilie.
Decojirea alunelor:la 180 de grade ,10 min in cuptor-cind s-au racit,le frecati intre palme.Alunele decojitese se macina, cca. 5 min. pina au o consistenta cremoasa.Adăugați sfeclă roșie și amestecați bine.Se adaugă ingredientele rămase și se amestecă totul într-o pastă cremoasă.Într-un vas de sticla, păstrați crema în frigider.Crema este un excelent inlocuitor de crema de ciocolata,la micul dejun sau in pajituri;sanatos si gustos.
RULOURI din PORC cu PRUNE
2 portii-700 calorii (1 portie-350 calorii)
2 bucăți felii subtiri din carne de porc pt rulouri(sau pt snitel),2 cepe,10 bucăți prune uscate,1 lingură unt, 1 cățel usturoi,2 felii pâine neagra,tare, veche,sare și piper.
O ceapa o taiem în inele si o ceapa o taiem marunt.Prunele le taiem bucati mai mici. Usturoiul se toacă fin.Feliile de carne le acoperim cu inele de ceapă și o parte din prune. Rulam și fixam cu o scobitori(sau cu ace metalice pt fixare).Încălzim untul într-o tigaie teflonata și prăjim rulourile întregi.Apoi adaugăm ceapa, usturoiul și restul bucatilor de prune și se prăjesc. De îndată ce ceapa începe să se prajeasca, stingem cu apă și sfărâmați pâinea veche in cratita.Acoperim și lăsam să fiarba încet la 175 grade(foc mic spre mediu) pentru aprox.1,5 ore.Apoi scoatem rulourile,le pastram calde.Restul continutului il mixam cu sarea si piperul, pina are consistenta unui sos nu foarte gros.Punem rulourile în sos și încălzim.Pe farfuria incalzita asezam un rulou,sos dupa preferinte si servim cu un pireu de cartofi sau napi (topinambur).
SUPA DE CEAPA
4 portii-2200 calorii (1 portie-550 calorii)
4 cepe mari(800-1000gr),2 catei usturoi,200 ml supa de carne(eventual porc), concentrata,200 ml vin alb sec,600 ml apă,4 felii de pâine prăjită,100 g cascaval din brinza proaspata de munte,4 linguri ulei de nuci (sau ulei de porumb),1 lingura de smantana acra sau untura,2 linguri piper,1 lingura sare,50 g de patrunjel, proaspăt,1 virf de cutit nucsoara,1 virf de cutit rozmarin proaspat sau pulbere,1 cartof mare fiert in coaja si curatat de coaja.
Ceapa se taie în inele foarte subțiri, usturoiul se taie f marunt. Calim ceapa în ulei până când e sticloasa. Adaugam usturoiul și patrunjelul,scurt timp le prăjim și apoi le dregem cu vinul. Adăugam sare și piper.Se face un pireu din cartof, rozmarin și nucșoara și apoi se adaugă la baza de supă. Adaugam apa și fierbem la foc mic aprox. 15-20 de min.Între timp, razuim cascavalul peste feliile de piine prajita pe care le dam la cuptorul preincalzit la 150 de grade până când se formează o crustă ușor gălbuie. (pe fiecare felie de piine se poate presara suplimentar, o jumătate de cățel de usturoi)Punem supa într-o farfurie cu o lingurita de smintina, apoi adaugam piinea in supa.
(reteta f veche )
Salata de PIINE cu RIDICHI
1250 gr.-1250 calorii (1portie: 250 gr-250 calorii )
300 g de paine de secara (veche,tare),1 legatura ridichi (cca.10 buc),3 buc ceapa verde,100 g salata pasarilor sau salata de cimp;ii zice si fetica-(Valerianella locusta),500 g mazăre (în pastai),3 linguri oțet de cidru (mere),3 linguri de suc de portocale,1 linguriță muștar,5 linguri de ulei de rapiță
sare,piper,ulei
Tăiați pâinea în cuburi mari,cca. 1,5 cm latura. Încălziți 3 linguri de ulei într-o tigaie, prăjiți cuburile pina devin crocante;lasati-le la scurs pe servet de hirtie
Din oțet, suc de portocale, muștar, ulei de rapiță, sare și piper se amestecă si se obtine dressingul-sosul pt salata..
Tăiați ridichi în felii subțiri, ceapă verde în inele. Mazărea se scoate din pastai, se fierbe în apă sărată, apoi se răcește forțat in apa rece. Spălați salata bine si lasati-o la scurs si uscat .In final se amesteca crutoanele de piine cu salata,dresingul si ridichile.Merge f bine cu oua fierte tare,pui fiert sau brinza .
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.