9578 poze   377031 vizite
Albume
0-contact01 Hranitori si adaposturi pt pasarele1-Orasul meu2-1 Regionalisme din MM   MM-drumetii2-Case si anexe vechi din lemn-MM3-Case si oameni in trecut- MM4-Obiceiuri_traditii si serbari - MM5-Case si anexe noi-lemnAmintiri dinainte de 1989-1   Amintiri dinainte de 1989-2Arbori exotici - 1Arbori exotici - 2arbustiarbusti exoticiatunci-acum si for ever youngBancuri si voie buna   sa zimbimburuieni comestibile_medicinale   LEACURI din batrinicase deosebitecase ecologice in arhitectura verde   exterioare_case eco-verzi   interioare_case eco-verziCiuperci   ciuperci comestibile   ciuperci deosebite   ciuperci mortaleCorbulDecoratiuniDecoratiuni pt Paste simple dar frumoaseDiaspora RO-vot 2014 _ stiri diversedin Balcon   noriiDiverse 1 - PlimbariDiverse 2 - Gradina cu floriDiverse 2 - Gradina cu frunzeDiverse 3 - DiverseElicoptere militare   Elicoptere civile   elicopterului-istoriaEMOTII_expresii-gesturi-stari   emotii-mici explicatiiFigurine culinareFluturi si insecteFotografii inedite-1   fotografi faimosi   fotografii inedite din istorie   fotografii inedite vechi   Fotografii inedite-2   fotografii inedite-3frumuseti cu aripiGRUP-marionette si papusi_scenaILUZII opticeISTORIE si CULTURALillylocuriMARIONETTEOameni remarcabiliORIGAMI-realizate-de-minePAPUSI de mina_teatruPasari din RO - imagini individuale   Pasari din RO-instananee 1Plante carnivoreplante-exotice_condiment-1plante-exotice_condiment-2poze_vechi   Romania vecheRetete gustoaseSCORPIONIUTILE diverse-diverse aspecte

membru din 3 February 2014

2-Case si anexe vechi din lemn-MM

judeţul Maramureş de azi este de fapt alcătuit din o treime din „adevăratul” Maramureş („Ţara Maramureşului” ori Maramureşul „voievodal”, „istoric” sau „de dincolo de Deal”, cum mai este denumit), mărginit la sud de „Ţările” Lăpuşului, Chioarului (parte rămasă în judeţul Sălaj) şi Codrului (parţial, restul aflându-se în judeţele Satu Mare şi Sălaj). Între anii 1299-1538 şi 1733-1918 Maramureşul a aparţinut direct de Ungaria,astfel ca „moroşenii” sunt un grup aparte, mai conservator.Vechiul comitat Maramureş (cu reşedinţa la Sighet), al treilea ca mărime din Imperiul Habsburgic şi apoi din cel Austro-Ungar, a dispărut odată cu Unirea din 1918, in 1920 fiind redus la o treime din suprafaţa pe care a deţinut-o vreme de 600 de ani, celelalte două treimi fiind atribuite Cehoslovaciei,care au ajuns in 1939 ale Ungariei iar in 1944,ale Uniunii Sovietice.Din 1991,cele 2 treimi din Tara Maramuresului,apartin Ucrainei. În perioada interbelică, treimea ramasa Romaniei,din Tara Maramuresului,a devenit unul dintre cele 71 de judeţe ale României Mari. Existenţa de sine-stătătoare a celei mai mici provincii româneşti nu a deranjat pe nimeni până la venirea comuniştilor. Aceştia au creat în 1950 un nou sistem administrativ după model sovietic.Provincia istorică a ajuns apoi, odată cu reorganizarea administrativă din 1968, parte a noului judeţ Maramureş (total diferit de judeţul interbelic omonim!) cu reşedinţa tot la Baia Mare, această stare de lucruri fiind perpetuată până în ziua de azi.Exista diferente clare,in port,traditii si obiceiuri,intre Tara Maramuresului,Tara Lapusului,Tara Chioarului si Tara Codrului(vezi pozele din pagina 9 )
81.biserica Rogoz
81.biserica Rogoz
81.biserica Rogoz
81.biserica Rogoz
81.biserica Rogoz
81.biserica Rogoz
Tara Maramuresului
Tara Maramuresului
Tara Lapusului
Tara Lapusului
Tara Chioarului
Tara Chioarului
Tara Codrului
Tara Codrului
MM etnografic
MM etnografic
82
82
83
83
84.poarta din Botiza
84.poarta din Botiza
85.Troita
85.Troita

Comentarii album • 31
Nume:



LISANDRU 21 April 2016  
Extraordinare!!!
Răspunde Raportează
Anca10 26 May 2016  
Asa este....sint adevarate captatoare de energie cosmica...un fel de piramide taranesti.... :)
Răspunde Raportează
porumbeivoiajori66 2 February 2016  
Frumos tot ce prezinti in albumele tale imi plac pozele cu casele vechi,ma ocup cu distributia de produse parafarmaceutice in judetele Maramures si Satu-Mare si intalnesc multe case vechi pe traseele ce le fac si mi-am propus sa incerc sa fotografiez si eu cat de multe posibil.Cand o sa reusesc osa le expun si eu.
Răspunde Raportează
Anca10 2 February 2016  
te vor lasa sa le fotografiezi cit vrei...iar de aproape ai sa simti energia lor,pe care apoi o vei recauta
astept albumul tau....
Răspunde Raportează
miriam 15 January 2015  
ce pacat ca nu stim sa le facem reclama, sa vada si strainii ce comori avem
Răspunde Raportează
Anca10 15 January 2015  
strainii stiu si fac ei Lobby pt MM...pe romani nu-i intereseaza.....
Răspunde Raportează
andruta 4 November 2014  
Am vizitat Muzeul Satului Maramuresean din Sighetu Marmatiei. Am stat acolo ore-n sir...
Răspunde Raportează
Anca10 4 November 2014  
capitala autentica a MM istoric,este Sighetul Marmatiei;sighet inseamna insula(din maghiara,szighet)orașul fiind înconjurat de ape-râurile Iza, Tisa și Ronișoara...insa de pe vremea traco-dacilor,Sighet era o cetate...(zeghet=cetate)
Răspunde Raportează
Florina 24 October 2014  
Pe vremea imperiului Austro Ungar , romanii nu aveau privilegiul de a-si ridica case de zid si atunci au dezvoltat mestesugul lemnului.
Sunt minunate , sunt un motiv de mandrie nationala si o comoara de inspiratie !
Felicitari !
Răspunde Raportează
Anca10 24 October 2014  
asa este cum spui....casele din zid erau ale domnilor dar padurile fiind darnice,mestegul lemnului s-a dezvoltat,acesta fiind folosit pt confectionarea aproape a tuturor obiectelor necesare unei familii,intr-o gospodarie.Oricum am privi lucrurile,casele din lemn sint o comoara.
Răspunde Raportează
MAIDINROMANIA 3 October 2014  
Vă mulțumesc frumos!

... am uitat să precizez... sau am omis să exprim corect: prin împărțire înțeleg dezmembrarea Maramureșului și nu reorganizarea administrativ teritorială în cadrul României... Cartea era despre pierderea Maramureșului de Nord...

și, pt. că tot mi-am amintit, deși fără legătură directă: pe actuala stemă a României nu sunt prinse regiuni istorice sau populații importante; ex: Maramureș (stema: urs roșu pe fond alb - sper să nu confund: a apărut în trecut în stema Cehoslovaciei "mari" iar azi apare în heraldica ucrainieană; apoi, ca paranteză, dintre cele 4 "națiuni" transilvane, românii nu apar pe stema actuală, în partiția rezervată Ardealului fiind figurate doar - vulturul maghiar și astrele secuiești plus cele 7 cetăți săsești)...
Răspunde Raportează
MAIDINROMANIA 3 October 2014  
Foarte foarte interesant! Prin anii 90 am văzut într-o librărie o carte despre împărțirea Maramureșului... din păcate nu am luat-o în acea zi, iar după nu am mai văzut-o... acum îmi pare rău... nici măcar nu îi știu titlul, autorul (cred că era autoare), eventual edtitura...
Răspunde Raportează
Anca10 3 October 2014  
"Dezmembrarea Maramureşului istoric: decizii politice, reacţii si consemnări în mărturii contemporane(1919-1923)" Editor: Cristina Ţineghe. Bucureşti, 2009

www.probasarabiasibucovina.ro/Carti/DezmembrareaMaramuresuluiIstoric.pdf
Răspunde Raportează
BimotatArdelean 4 September 2014  
Asta da ami aminteste de copilarie poarta. Bunicilor din satu Toaca unde si ziua de azi poarta este din lemn facut forma spic de grau.
Răspunde Raportează
Anca10 14 June 2014  
Poarta maramureseana are in alcatuire trei stalpi si un fruntar. Aceasta este construita din lemn masiv de stejar, cu acoperis invelit cu sindrila.
Poarta maramureseana poate fi admirata mai in toate localitatile din Maramures, insa cu precadere localnicii din Tara Lapusului, dar si in localitatile de pe vaile Mara, Iza si Cosau pun mare pret pe aceasta poarta.
Poarta maramureseana are o arhitectura deosebita, avand mai multe motive traditionale. Inscriptiile cu litere chirilice sau latinesti imbunatatesc valoarea portii. Pe fiecare poarta se afla simbolul funiei rasucite, semn al legaturii dintre cer si pamant, al infinitului.
Lemnul din care este confectionata Poarta maramureseana va trebui sa fie taiat si pregatit pe inserat, atunci cand este luna plina pentru ca gospodaria sa fie ferita de rele. Aducerea stejarului acasa nu are cum sa se faca decat in zilele de marti, joi sau sambata, atunci cand nu se tine post.
Atunci cand este asezata, sub pragul portii se pun bani, tamaie si agheasma pentru ca gospodarii sa fie feriti de boala, nenorociri, iar in gospodarie sa fie bunastare.
Răspunde Raportează
Gabiuta 8 June 2014  
Toate sunt in zona voastra?Bine macar ca s-au mai pastrat cateva.Mie imi place enorm sa ma plimb prin Muzeul Satului si pozele tale despre asta imi amintesc.
Răspunde Raportează
Anca10 8 June 2014  
toate sint din jud mm....au fost construite la vremea lor,dupa anumite criterii care tineau cont de natura si de energiile universului....lucrul care se simte si de asta sint atit de cautate si apreciate....
Răspunde Raportează
Anca10 8 June 2014  
azi,unii incearca sa redescopere acele criterii....cu diverse aparate de masura a undelor si vibratiilor,cu diverse teorii....lucruri ce erau simtite,cindva de om,instinctual.....peste timp,omul s-a rupt de natura si simturile ancestrale s-au cam atrofiat....aducind betoane,metale,forme si culori....false valori
Răspunde Raportează
Gabiuta 8 June 2014  
Stiau si simteau pulsul naturii erau ghidati de soare si luna si stele si pozitia copacilor si multe...multe altele necunoscute noua azi.
Răspunde Raportează
Anca10 8 June 2014  
asa este...si nuielusa de alun,si simbolurile din porti sau case...uitate azi,pt ca...
Răspunde Raportează
raul99 7 June 2014  
Deosebite!Felicitari!
Răspunde Raportează
Anca10 7 June 2014  
ms.sint ....care au mai ramas si n-au fost vindute pe nimic
Răspunde Raportează
maryan81 7 June 2014  
nu sunt cuvinte
bafta
Răspunde Raportează
Anca10 7 June 2014  
MS fain!
Răspunde Raportează
dumichira 5 June 2014  
fff faine, si la muzeul satului din cluj sant asa ceva,dar nu sant antretinute.
Răspunde Raportează
sopinceanc 5 June 2014  
Interesante toate modelele de case construite din lemn. In nordul bucovinei se gasesc case cu acel mod de inbinare.
Răspunde Raportează
august26 4 June 2014  
Nu știu de unde le-ai adunat, dar sunt deosebite, îmi plac mult :)
Răspunde Raportează
Anca10 5 June 2014  
sint 3 case din MM,vechi de 100-200 de ani,din stejar,desfacute si recladite de Danut Hotea,din orasul tau...acele case facute de batrini,lovite intii cu coada bardei si apoi atinse cu mina,nu au cuie,poate 2-3 din lemn...mie imi plac f tare...
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.