9578 poze   374648 vizite
Albume
0-contact01 Hranitori si adaposturi pt pasarele1-Orasul meu2-1 Regionalisme din MM   MM-drumetii2-Case si anexe vechi din lemn-MM3-Case si oameni in trecut- MM4-Obiceiuri_traditii si serbari - MM5-Case si anexe noi-lemnAmintiri dinainte de 1989-1   Amintiri dinainte de 1989-2Arbori exotici - 1Arbori exotici - 2arbustiarbusti exoticiatunci-acum si for ever youngBancuri si voie buna   sa zimbimburuieni comestibile_medicinale   LEACURI din batrinicase deosebitecase ecologice in arhitectura verde   exterioare_case eco-verzi   interioare_case eco-verziCiuperci   ciuperci comestibile   ciuperci deosebite   ciuperci mortaleCorbulDecoratiuniDecoratiuni pt Paste simple dar frumoaseDiaspora RO-vot 2014 _ stiri diversedin Balcon   noriiDiverse 1 - PlimbariDiverse 2 - Gradina cu floriDiverse 2 - Gradina cu frunzeDiverse 3 - DiverseElicoptere militare   Elicoptere civile   elicopterului-istoriaEMOTII_expresii-gesturi-stari   emotii-mici explicatiiFigurine culinareFluturi si insecteFotografii inedite-1   fotografi faimosi   fotografii inedite din istorie   fotografii inedite vechi   Fotografii inedite-2   fotografii inedite-3frumuseti cu aripiGRUP-marionette si papusi_scenaILUZII opticeISTORIE si CULTURALillylocuriMARIONETTEOameni remarcabiliORIGAMI-realizate-de-minePAPUSI de mina_teatruPasari din RO - imagini individuale   Pasari din RO-instananee 1Plante carnivoreplante-exotice_condiment-1plante-exotice_condiment-2poze_vechi   Romania vecheRetete gustoaseSCORPIONIUTILE diverse-diverse aspecte

membru din 3 February 2014

Amintiri dinainte de 1989-1

(lucruri care au facut parte si din viata mea...)
* Cintecul "Anul2000" il puteti asculta,aici:
www.youtube.com/watch?v=-jZTPbK5BHM
* Citeva reclame populare,foarte cunoscute inainte de 1989:
„Folosiţi Supercristal/Face dinţii ca de cal!”, „Vrei să-ți satisfaci nevasta? Cumpără saltea Relaxa!”,„Care este cea mai ieftină femeie? Eugenia”,„Să ciocnim, că nu e bai/Cu gin de pe-al nostru plai”(Ginul Co_vagin), „Vreţi să cuceriţi femeia?/Folosiţi săpunul Cheia!”,„Moarte sigură cu cobra/Dar mai sigură cu mobra!”,„Mers ușor și pasul lin/Cu sandalele Plastin”, „Îngheţată,îngheţată/Apă rece, colorată!”, „Îngheţata Pitic/Te face voinic!”,"Ciocolata Postavaru/Face <bip>ca si paru!",„Loz în plic/Loz în plic /Dai 3 lei/și iei… nimic!”, „Împăratul roman Nero/Se spăla pe cap cu Dero”, „Sper c-aţi înţeles ideea, spălaţi dinţii cu Norveea”, „Nici o masă fără pește”, „Loz în plic, loz în plic,/Nu e mare, da’-i voinic!”,"Bani ai economisit/Somn ai linistit!"
* Un banc de atunci,valabil si azi:
Feciorul unui demnitar comunist pleacă în State pentru studii. Acasă trimite o telegramă scurtă :TRĂIASCĂ PARTIDUL COMUNIST. RĂMÂN!
*merită amintite țigările Amiral, Top, Cișmigiu, Golf, Bega, Aviator, Plugar, Coloana, Fortuna, Bucegi, Doina, Dacia, Tomis, Callatis, Litoral, Record, Maro, Bran, Naționale, Mureș sau Pescăruș dar viciul a însemnat… „Carpaţiul de Sfântu"
balanta (sibiu)-la Alimentara
balanta (sibiu)-la Alimentara
cintar cu greutati-la Aprozar
cintar cu greutati-la Aprozar
cintar persoane
cintar persoane
crevetii vietnamezi; chipsurile de atunci
crevetii vietnamezi
mazare(1984)
mazare(1984)
inmormantare
inmormantare
Canistra de benzina
Canistra de benzina
bidon pt gaz-tabla
bidon pt gaz-tabla
Manualul de citire-cls.3
Manualul de citire-cls.3
pe stadion cu cartonase; de 23 august
pe stadion cu cartonase
23august
23august

Comentarii album • 81
Nume:



anonim
anca10 3 August 2023  
Multumesc LISANDRU! Nu mai am timp sa fac completari la albume, dar ma bucur la ideea ca poate mai sunt, care isi petrec timp pe aici si devin curiosi despre una-alta....Numai bine!
Răspunde Raportează
LISANDRU 2 August 2023  
Chiar daca ma repet dupa noua ani!
Răspunde Raportează
LISANDRU 2 August 2023  
Felicitari si felicitari!!!
Răspunde Raportează
anonim
oltenia 12 April 2017  
Wow . Felicitari !!!
Răspunde Raportează
Anca10 25 April 2017  
merci fain!
Răspunde Raportează
LISANDRU 25 February 2016  
Jos palaria pentru toata munca depusa!
Răspunde Raportează
LISANDRU 25 February 2016  
Felicitari!
Răspunde Raportează
Anca10 25 February 2016  
Multumesc!
Răspunde Raportează
Anca10 9 February 2016  
ECLER cu crema de vanilie si frisca

-Ingrediente:
din aceasta cantitate mi-au rezultat 20 de eclere lunguiete de aproximativ 13-14/5-6 cm. (ca cele de la cofetarie) si 18 gogosele rotunde, destul de marisoare, cam de 5-6 cm. in diametru.
-pentru cojile de ecler:
200 de ml. de apa
1 praf de sare
125 de grame de faina
120 de ml. de ulei
4 oua
-pentru crema de vanilie:
500 ml lapte
3 oua (galbenusurile)
200 g unt
4 linguri faina
150 g zahar
esenta de vanilie
-pentru crema de frisca:
250 ml frisca lichida
3 linguri zahar vanilat
1 pliculet intaritor pt frisca
-pentru glazura:
cacao - 30 grame
ulei - 2 linguri
ciocolata - 120 grame, cu lapte
apa - 1 lingura
unt - 70 grame
-Prepararea cojilor de ecler:
Cel mai important este cuptorul, alaturi de temperatura de coacere. Apa si uleiul se toarna intr-o craticioara, se adauga sarea si se pune craticioara pe foc . Cand amestecul din oala clocoteste, se adauga faina, toata deodata. Se amesteca bine (eu prefer telul in forma de para pentru ca desface bine cocoloasele) pana ce tot lichidul e absorbit si amestecul arata ca o mamaliga consitenta. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, dupa care se adauga cate 1 ou, pe rand,mixand bine pana la incorporarea acestuia. Nu se adauga urmatorul ou pana ce primul nu este bine absorbit in aluat. Este posibil ca aluatul sa ceara 4-5 oua, in functie de dimensiunea acestora, pana va avea o consistenta cremoasa.
Iata cum sta treaba cu cuptorul: il incingeti bine, bine de tot, eu l-am incins la 210 grade Celsius, ventilat, daca aveti cuptor fara ventilatie nu ar strica sa il incingeti la 220 de grade. Din aluat se formeaza eclere lunguiete, cu ajutorul posului (nu e nevoie sa folositi un varf stelat, mai ales daca doriti sa glazurati eclerurile cu ciocolata este de preferat sa aiba suprafata neteda, caz in care veti opta pentru un varf simplu, cu deschizatura rotunda). Tineti cont ca eclerele vor creste foarte mult la copt, asa incat, daca doriti eclere cu lungimea de 13-14 cm., formati bastonase de aluat in lungime de 8-9 cm. Deasemenea, lasati loc suficient intre ele si pe largime.
-Coacerea eclerelor:
Tava se introduce in cuptorul deja bine incins, in partea superioara, unde este temperatura cea mai mare. Pentru niciun motiv nu deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute, altfel eclerele se vor prabusi.
Fiti cu ochii pe ele, si dupa ce au crescut si s-au si rumenit deja, atat ca sa va faca cu ochiul, deschideti binisor cuptorul si mutati tava in jumatatea inferioara, apoi reduceti temperatura la 170 de grade Celsius. Coaceti in continuare 15-20 de minute, pana cand eclerele vor fi bine uscate in interior, fara urma de aluat cleios.De mare folos, daca aveti un cuptor incapatanat din cale-afara, poate fi si urmatorul pont: dupa 20 de minute de coacere la 210 grade, timp in care eclerele au crescut si s-au rumenit, scoateti tava si intepati fiecare ecler cu varful unui cutit, pentru a permite aburilor sa iasa din interiorul lor. Reduceti focul si coaceti in continuare 10-15 minute.
-Prepararea cremei de vanilie:
Intr-o oala se adauga cele patru oua, se bat bine ca la omleta, si apoi se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat.
Se adauga esenta de vanilie si faina, treptat. Dupa ce ati terminat cu faina incorporati laptele, treptat.Aceasta crema se fierbe in baie de aburi (la bain marie). Oala in care ati facut crema se aseaza peste o oala, cu diametrul mai mare, umpluta cam pe jumatate cu apa. Se pun cele doua oale, una peste cealalta, pe aragaz si se lasa crema la facut 15 minute, pana se ingroasa.
Trebuie sa amestecati mereu pentru a nu face cocoloase. Dupa ce crema este gata trebuie lasata sa se raceasca inainte de a pune in eclere.
Taiem in doua cojile de eclere. Le umplem cu crema de vanilie.
-prepararea glazurii:
Intr-o craticioara se pune apa, untul, uleiul si patratelele de ciocolata. Se pune pe foc. Dupa ce se topeste untul si se omogenizeaza cu ciocolata se adauga pudra de cacao. Se omogenizeaza si se da de pe foc.
-Asamblarea eclerelor:
Cochiliile de eclere se taie in jumatate pe lungime, dar nu pana la capat, cele doua jumatati trebuie sa fie atasate una de cealalta. Se pune o lingurita de crema de vanilie in eclerul taiat si se distribuie uniform. se adauga frisca.Se inchide eclerul si se acopera cu glazura.
Răspunde Raportează
Anca10 7 February 2016  
AMANDINE - reteta originala de cofetarie

Prajitura Amandina cu crema de cacao si glazura de fondant, cu aroma de rom autentic si blaturi insiropate. Reteta autentica din Retetarul de Cofetarie si Patiserie de pe vremuri (din anii ’60), asa cum o stim cu totii din copilarie..
Am folosit o tava de 23 x 33 cm si 5 cm inaltime si au rezultat 20 de bucati Amandine de 5 x 5 cm si 100 g fiecare .
-Ingrediente- :
-Blat colorat pentru Amandine - 660 g
7 oua separate albusuri - galbenusuri
170 g zahar tos
1 praf de sare
60 g sirop de zahar ars (din 60 g zahar si 30 g apa) - o lingura se retine --pentru glazura!
260 g faina alba
60 g apa rece
10 g ulei de floarea soarelui
optional: 15 g cacao
-Crema de cacao - 700 g
250 g fondant alb de cofetarie
250 g unt gras min. 80%, la temperatura camerei
50 g unt topit
30 g cacao
1 plic zahar vanilat
7,5 g rom superior (o lingura) sau cateva picaturi de esenta
Sirop de trampat - 280 g - recomand dublu!
154 g zahar tos
126 g apa rece
coaja rasa de la ½ lamaie (razatura)
a plic zahar vanilat
15 g rom superior (o lingura buna) sau cateva picaturi de esenta
Glazura fondant de cacao:
350 g fondant alb de cofetarie
15 g cacao
15 g sirop de zahar ars (pastrat de la blat)
-blat colorat cu zahar ars pentru amandine:
Intr-o craticioara am pus 60 g zahar tos si l-am caramelizat pana la brun inchis (fara apa, la foc mediu). L-am stins apoi cu 30 g de apa si am lasat totul sa mai clocoteasca 1-2 minute pana ce tot zaharul ars s-a dizolvat in apa si a devenit usor vascos. Din acest sirop de zahar ars am pus deoparte 1 lingura pentru glazura. Restul intra la blat.
Am separat albusurile de galbenusuri si le-am asezat in 2 vase incapatoare. Din cele 170 g de zahar am pus deoparte 55 g pentru spuma de albusuri iar pe restul de 115 g le-am amestecat cu galbenusurile. Cand galbenusurile s-au spumat cu zaharul am adaugat apa rece (60 g) si siropul de zahar ars. Am mixat din nou si am adaugat si o parte din faina (75 g).
In paralel am batut spuma albusurile cu un praf de sare si am adaugat restul de zahar tos (55 g).Albusurile spuma le-am incorporat in primul castron (cel cu galbenusurile mixate cu zahar si caramel) si am cernut deasupra lor restul de 185 g de faina cernuta si cele 10 g de ulei (o lingura). Am amestecat usor cu o spatula ca sa nu pierd aerul din albusuri.Am incins cuptorul la 180 C si am asternut tava de 23 x 33 cm cu hartie de copt. Am turnat compozitia in tava si am dat-o la copt pentru 30-40 de minute (am facut testul cu scobitoarea). Am rasturnat blatul pe un gratar si i-am desprins hartia de pe fund. L-am lasat la racorit si ventilat. Miroase grozav a zahar ars si are culoare bruna deschis – roscata.Dupa ce s-a racorit l-am taiat in 3 foi de cca 1 – 1,2 cm grosime.
2. siropul de trampat pentru amandine reteta originala de cofetarie
Am spus mai sus ca siropul mi s-a parut insuficient si ca a trebuit sa-l dublez (am ramas fara sirop dupa primele 2 foi si nici nu erau insiropate ca lumea). Va spun direct reteta cu cantitatile dublate. Intr-o craticioara am pus 300 g zahar tos cu 250 g apa rece si le-am fiert vreo 10 minute. Am stins focul si am adaugat razatura de coaja de lamaie (aceasta se pune in siropul fierbinte ca sa se extraga). Romul l-am pus de-abia dupa ce siropul s-a racit complet (ca sa nu se volatilizeze aroma).
3. crema de cacao cu unt si fondant pentru amandine reteta originala
Crema asta este de retinut pentru ca se va folosi mai departe la multe retete de cofetarie pe care vi le vom prezenta. Am folosit 250 g de fondant de cofetariepe care l-am pus la topit intr-un vas metalic asezat pe baie de aburi.L-am tras deoparte si l-am lasat sa se racoreasca pana la temperatura camerei (altfel se va taia crema).
Intr-o craticioara am topit 50 g de unt si am cernut cacaoa peste el, cat a fost fierbinte. Astfel cacaoa s-a oparit si si-a intensificat gustul, culoarea si aroma. Dupa ce acest amestec s-a racorit am adaugat si romul superior (1 lingura buna) si plicul de zahar vanilat.
Restul de 250 g de unt moale, la temperatura camerei, le-am batut putin cu mixerul si am inceput sa adaug cate 1 lingura de fondant topit si racorit, mixand scurt dupa fiecare transa, pana s-a incorporat tot fondantul. La final am pus si amestecul de unt topit cu cacao si am mai amestecat putin de tot. Crema este gata! Este extrem de fina, onctuoasa si aromata. Am pus castronul cu crema la frigider pentru 10 minute (nu mai mult!). IMPORTANT! Am pastrat 2 linguri de crema pentru ornarea Amandinelor! Le-am pus direct intr-un pos (punga de nailon) prevazut cu dui stelat cu care sa pot modela aveline (moate de crema).
MONTARE AMANDINE :
Mai intai am ajustat marginile foilor, taind cam 1 cm din ele pe toate partile. Am asternut cu hartie de copt un fund de plastic si am asezat pe el prima foaie. Am insiropat-o bine cu 1/3 din sirop si am uns-o cu 1/2 din crema. Am repetat procedeul si cu foaia 2 si apoi am inchis cu ultima. Am insiropat-o si pe ea si am dat prajitura la rece ca sa se „aseze” si sa sa intareasca crema de unt.
4. glazura de fondant cu cacao pentru amandine reteta originala de cofetarie
Pentru glazura am topit pe abur 350 g de fondant alb de cofetarie si cand a fost cald si lichid am cernut in el 15 g de cacao. Am amestecat bine, inca pe abur, ca sa se incalzeasca si cacaoa, sa nu fie cruda. Mi s-a ingrosat cam tare fondantul asa ca i-am adaugat 50 ml de apa rece si am continuat incalzirea si amestecarea. Fara frica! Tot acum i-am pus si lingura de sirop de zahar ars, pastrata de la blat. Gata, glazura de fondant e fluida, omogena, ca o smantana subtire.Teoretic puteti glasa fiecare Amandina turnand cu lingura glazura peste ea. Practic, in cofetarie se procedeaza altfel. Se infige croseta (o ustensila metalica folosita la praline si bomboane) in treimea inferioara a fiecarei bucati (in blatul din mijloc am infipt eu furca mea de friptura – ca nu am croseta) si se introduce fiecare Amandina cu capul in jos, pana la jumatate, in castronul cu glazaura de fondant. Nu pica din furca daca e infipta bine! Pe unele le-am mai picurat suplimentar cu lingura cu glazura, ca sa fie cuprinse bine. Am asezat inapoi Amandinele pe gratar si am constatat ca aceasta glazura de fondant cu cacao se intareste la minut!
DECORARE SI SERVIRE AMANDINE
Le-am facut cate o avelina (mot) si le-am mai dat 5 minute la rece ca sa se racoreasca crema si glazura.

FONDANT RETETA DE COFETARIE:
Ingrediente
500 g zahar tos
150 g apa
150 g glucoza lichida
vanilie (1 plic de zahar vanilat sau miezul de la ½ pastaie vanilie)
Am cantarit 500 g de zahar si le-am asezat intr-o cratita de inox cu pereti inalti. Am turnat cei 150 ml de apa si am asezat cratita la foc mediu. S-a format un sirop care a inceput sa fiarba. Ca sa va dati seama cand se opreste fierberea aveti nevoie de un termometru – eu am unul de carne cu 23 RON din Selgros. Cand siropul a ajuns la 110 C am tras cratita de pe foc si am adaugat siropul de glucoza. Puteti face si testul cu farfurioara picurand cativa stropi de sirop pe ea. Dupa cateva secunde prindeti intre degetul mare si cel aratator un strop din acest sirop (usor racorit pe farfurioara) si incercati sa vedeti daca se formeaza o coarda (un fir) cand le indepartati unul de altul. Greseala cea mai mare este sa fierbeti siropul prea mult – el se va ingrosa, isi va schimba culoarea si va duce la zaharisirea fondantului. Mai bine mai subtire decat prea gros. Daca siropul trece de 112-113 C el se va transforma in fondant de bombonerie, mult mai tare si mai sfaramicios.
mod de mixare fondant reteta de cofetarie

Ce facem mai departe? Am pus in congelator un castron metalic din inox si l-am lasat 3-4 minute la racit. L-am scos si am turnat in el siropul fierbinte de zahar cu glucoza si NU am amestecat! Am asteptat vreo 30 de minute ca siropul sa se racoreasca pana la 37-40 C, Daca nu aveti termometru va trebui sa testati temperatura siropului cu mana – sa fie cald dar nu fierbinte. Cand siropul s-a racorit am inceput sa-l bat cu mixerul. In sfarsit incepe sa semene cu vreau sa fac: fondant! S-a albit si a devenit cremos si gros. Acum i-am pus si vanilia (miez de pastaie sau 1 plic de zahar vanilat). Acum puteti sa-l aromatizati cu ce doriti sau sa-l colorati in roz, verde, bleu.
In cofetarii exista mese cu blat de marmura iar siropul de zahar este turnat dintr-o miscare pe o asemenea masa si se asteapta racorirea lui acolo, baltoaca. Cand a ajuns la 37-40 C se incepe tablarea fondantului cu spatula metalica cu lama lata (numita sistra). Se tot intinde balta de fondant si se aduce iar la mijloc pana se obtine pasta dorita. In laboratoarele mari exista si masina de tablat – vorbim de zeci de kilograme de fondant.
-pastrare fondant reteta de cofetarie:
Momentan fondantul este caldut si maleabil, pastos, neted. Pe masura ce se va raci se va intari ca piatra. Fara panica! Il puteti pastra cateva ore chiar in castronul in care l-ati facut, acoperindu-l cu o hartie de copt mototolita si udata bine cu apa rece sau il puteti incalzi usor pe baie de aburi (asezand castronul metalic peste o craticioara in care fierbe apa) – el redevine fluid si poate fi turnat in recipiente cu gura larga, prevazute cu capac si pastrat la frigider (de ex. cutii de plastic cu capac).
Daca vi se pare prea tare si bolovanos il puteti stropi cu putina apa rece (30 ml) si il puteti framanta cu mana, din aproape in aproape. Fondantul meu, chiar si rece, are aspectul si consistenta unei plasteline tari si umede. Are elasticitate. Eu il tin in frigider in punga groasa de plastic, bine inchisa (sa nu prinda miros).Oricand am nevoie de fondant rup cu usurinta bucati din aceasta masa si il folosesc conform retetei. Acum stiti sa faceti fondant reteta de cofetarie :) Daca se zaharisteste se pune pe baie de abur si se stropeste cu apa rece – prin topire isi revine.
Răspunde Raportează
Anca10 7 February 2016  
TORT DIPLOMAT RULADA CLASICA

Tort Diplomat – rulada – in forma clasica. Este un desert atat de fin si bun, nici nu e de mirare ca este atat de indragit. Evident ca-l prepar cu frisca naturala – indulcita si vanilata de mine – si cu bucatele de coaja confiata de portocale si cateodata si cu stafide inmuiate in lichior de portocale (Grand Marnier, Cointreau). Atat are in reteta originala tortul Diplomat: coaja de portocala si stafide. Crema este foarte fina, pandispanul este moale – nu necesita insiropare. Un deliciu!
Acest Tort Diplomat este un desert festiv care merita ingrediente de calitate. Se poate prepara si in forma rotunda tapetata pe laterale cu piscoturi si cu fund si capac din foietaj (asa spune in Larousse Gastronomique) sau se poate coace un blat rotund care va fi taiat in 2 sau 3 foi. Aluatul din reteta de Tort Diplomat de mai jos este suficient pentru 2 blaturi rotunde de 26 cm sau 3 mai mici, de 22 cm.
ngrediente
Pentru blat:
5 oua
120 g zahar tos
120 g faina
un praf de sare
1 zahar vanilat
coaja de lamaie
Pentru crema
1 portocala
60 g zahar
5 oua
200 g zahar
2 plicuri de gelatina a cate 10 g (granule)
800 ml frisca naturala
150 g zahar pudra
miezul de la ½ pastaie de vanilie sau1 plic zahar vanilat bourbon
Inainte de a va apuca de treaba asigurati-va ca frisca este pusa la rece, in frigider de cateva ore. Daca nu este inca in frigider va trebui sa o puneti in congelator si pe parcurs sa o mai intoarceti, sa ii mai schimbati pozitia ca sa se raceasca uniform. Va recomand frisca naturala pentru batut cu min 30% grasime. Frisca vegetala nu este buna la gust si va strica tot tortul.
Pentru blat – foaia rulada: se sparg ouale si se bat bine cu mixerul impreuna cu zaharul si cu zaharul vanilat pana au aspect spumos. Se adauga coaja de lamaie si treptat faina, cu mixerul la turatie mica. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Cantitatea ajunge pentru doua tavi. Se coc 15 minute la 180°. Dupa ce s-au racorit se scoate hartia si se acopera cu un stergar ca sa ramana umede. Mai este varianta ca imediat dupa ce se scot din cuptor sa se ruleze cu tot cu hartia pe care s-au copt si sa se lase asa pana la racirea completa.
Pentru crema mai intai se pregateste coaja de portocala. Nu am avut in casa coaja confiata de portocala (reteta aici) asa ca a trebuit sa fac una pe loc.
Portocala se spala bine de tot, apoi se taie coaja sau se rade. Din 60 g de zahar si 100 ml apa se fierbe un sirop in care se adauga coaja de portocale si se lasa la scazut pana devine o masa lipicioasa
Cand este gata, se lasa la racit, in frigider.
CREMA TORT DIPLOMAT
Din cele 5 oua si 200 g de zahar se face crema pentru Tort Diplomat. Se bat spuma ouale cu zaharul. Spuma astfel obtinuta se toarna intr-o oala cu fund dublu sau se pune intr-un vas si se fierbe pe aburi (bain marie). Se amesteca cu telul pana se face o crema, zaharul se dizolva si se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat se lasa la racit bine de tot, va trebui sa ajunga la temperatura din frigider. Cojile de portocale se adauga la crema impreuna cu zaharul vanilat bourbon.
Se decojeste portocala de pe care am ras coaja si se fileteaza miezul (se curata de pielite si membrane) iar apoi se taie cubulete marunte care se aseaza la scurs intr-o strecuratoare mica. Etapa aceasta este optionala – in reteta clasica nu se pun fructe proaspete dar fiului meu ii plac mult portocalele si sunt si foarte sanatoase.Sucul recuperat astfel se va folosi la inmierea gelatinei. Se amesteca portocalele cu crema. Daca totul este rece, in frigider a sosit si momentul sa pregatim gelatina. Se dizolva plicul de gelatina in apa rece sau suc de portocale rece, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se pune pe foc intr-o oala mica si amestecand in continuu se incalzeste pana lichidul devine clar. ATENTIE: fierberea distruge gelatina. Nu lasati sa fiarba, nu lasati gelatina nesupravegheata, amestecati si dupa ce lichidul este transparent si granulele sunt dizolvate luati de pe foc. Pana se racoreste gelatina (atentie sa nu se raceasca de tot si sa se inchege!) se poate bate frisca. Frisca trebuie sa fie rece si cu cristale de gheata (din congelator). Se bate cu mixerul mai intai la turatie mica (stropeste) apoi la turatie mare. Atentie mare sa nu se taie, stati cu ochii pe vas. Cand are o consistenta cremoasa se adauga treptat zaharul pudra. Dupa adaugarea zaharului pudra se mai mixeaza doar cateva secunde.
Din frisca batuta se lasa deoparte 5-6 linguri, pentru decor. La crema de oua racita bine mai intai se adauga gelatina, amestecand incontinuu, apoi treptat, lingura cu lingura frisca batuta. Amestecati fin cu o paleta, de jos in sus pana se omogenizeaza. Daca gelatina s-a racorit prea tare si s-a inchegat se aseaza craticioara din nou cateva secunde pe foc mic si se amesteca usor. Gelatina trebuie sa fie racorita dar inca fluida. Crema pentru Tort Diplomat este o crema de vanilie amestecata cu frisca naturala batuta si fructe confiate (stafide, coaja de portocala confiata, cirese etc).
MONTARE TORT DIPLOMAT – RULADA CLASICA
Pe dosul blatului se intinde crema pe mijloc si apoi se ruleaza. Cel mai bine se lucreaza pe foaie de aluminiu care permite infasurarea ruladelor imediat dupa umplere. Ruladele astfel infasurate in folie de aluminiu se dau la frigider pentru 3-4 ore – ca sa se intareasca crema. Cantitatile din reteta ajung pentru doua rulade de cate 30 cm. Si frisca pastrata pentru decor se pune la rece intr-o cutie de plastic inchisa ermetic (ca sa nu primeasca „arome” nedorite din frigider). Va fi grozav acest Tort Diplomat!
DECOR TORT DIPLOMAT RULADA CLASICA
Rulada Diplomat se imbraca in frisca inainte de servire, direct pe platou. Se desfasoara din folia de aluminiu si se aseaza pe un platou si se decoreaza cu frisca pastrata. Se poate folosi un pos cu dui cret. Rulada se poate decora cu fructe confiate sau firisoare de ciocolata topita – dar nu e obligatoriu.
Acest Tort Diplomat este un desert fin si elegant, alaturi de un paharel de lichior fin de portocale, triple-sec (Grand Marnier sau Cointreau). Este foarte placuta la gust, vanilata, cremoasa iar portocalele si coaja lor confiata o fac foarte usoara – dau senzatia de desert lejer.
Răspunde Raportează
Anca10 7 February 2016  
Prajitura Savarina -

reteta din 1960,cind savarina franceza a fost adaptata pt cofetariile romanesti
(Savarina are origine franceza si isi trage numele de la Jean Anthelme Brillat-Savarin, politician si avocat de la sfarsitul secolului 18, pasionat de gastronomie.)

Ingrediente :
-pt Coji savarine :
440 g faina alba
300 ml lapte caldut
6 galbenusuri
1 ou intreg
30 g zahar tos
30 g drojdie proaspata sau 1 plic de 7 g drojdie uscata
15 g zahar tos (1/2 de lingura)
50 ml ulei
coaja rasa de la ½ de lamaie
½ lingurita sare
-pt. Sirop pentru trampat
1 L apa
500 g zahar tos
coaja rasa de la ½ lamaie
-In plus:
40 ml rom superior
100 g jeleu rosu de fructe sau marmelada
500 g frisca naturala batuta cu 1 lingura de zahar pudra si cu putin zahar vanilat
30 g unt topit pentru uns.
MOD DE PREPARARE :
-Coji savarine (reteta de cofetarie)
In castronul mixerului am pus drojdia impreuna cu o lingura de zahar tos si am frecat-o un pic. Am turnat cei 300 ml de lapte caldut si am desfacut drojdia in el. Din cele 440 g de faina am scos 1/4 deoparte si le-am adaugat peste drojdie si lapte. Practic am facut o maia clasica. Am omogenizat bine acest amestec si l-am presarat cu putina faina (din restul de 3/4), am acoperit vasul cu o punga (sau cu o carpa de bucatarie) si l-am lasat 20 de minute la dospit (prima dospire).
Am asezat galbenusurile si oul intreg in alt castron metalic si am adaugat zaharul (30 g), sarea si coaja rasa de lamaie. Le-am batut bine cu un tel pana au devenit spumoase. In reteta spune ca acest vas ar trebui asezat pe baie de aburi (peste o craticioara in care fierbe 1 deget de apa) ca sa se incalzeasca amestecul. OK. Aveti mare grija sa nu vi se coaguleze ouale! Am asezat vasul pe baia de aburi si am amestecat constant timp de 1 minut.
la mine deja ouale dadeau semne ca s-ar face omleta asa ca l-am retras rapid de pe oala cu aburi si l-am pus in chiuveta, cu fundul in apa rece (ca sa racesc castronul). Daca chiar vi se intampla pocinogul va trebui sa strecurati amestecul de oua printr-o sita deasa. Nu se arunca nimic! Observatie: eu zic ca puteti sari peste treaba cu baia de abur daca ouale nu sunt scoase din frigider.
Intre timp a dospit si maiaua asa ca am adaugat in ea aceste oua spumoase (racorite, nu fierbinti!), restul de faina si cei 50 ml de ulei. Nu trebuie mixat mult acest aluat, doar cat sa fie omogen.
sa arata aluatul de savarine: moale si lipicios. L-am acoperit din nou cu punga si l-am lasat 30 de minute la dospit (a 2 dospire).
-pregatirea formelor de savarine :
Am insirat micile forme pe o tava si le-am uns cu putin unt topit (cu pensula) in reteta se spune ca se pulverizeaza cu ulei. In poza apar si niste forme de silicon, care sunt foarte potrivite si ele (daca nu aveti de tabla).
-portionare savarine:
Aluatul a dospit alte 30 de minute si si-a dublat volumul.
Este foarte elastic, moale si lipicios. Singura varianta in care am putut sa fac ceva cu el a fost sa rup bucatele cu ajutorul unei linguri de supa si sa ma ajut de o lingurita ca sa o curat pe prima. Am fost curioasa cate grame are o savarina cruda (umpland forma doar pana la 3/4 din ea pentru ca mai cresc la copt). Am pus initial 31 g de aluat dar am decis ca 35-37 g este mai bine pentru ca vor mai pierde din umiditate la copt.
Gata si umplerea formelor! Nu va bateti capul cu suprafata lor (momentan) neregulata sau cu faptul ca nu este aluat in toate colturile formelor. Ca orice dospitura, aluatul va umple singur la copt tot spatiul pus la dispozitie si se va si bomba estetic la suprafata. Le-am lasat iar la dospit pentru 10 minute ( a 3 a dospire), acoperite cu carpa de bucatarie. Am pus cuptorul la incins la 220 C.
Dupa 10-12 minute am observat ca au mai crescut si s-au mai bombat.
Am incins cuptorul la 220 C. Am bagat tava cu savarine la copt si dupa 5 minute am redus temperatura la 180 C. NU se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute! Sub nicio forma. Le-am urmarit prin geam cum se infoaie si se rotunjesc, ca niste mingi de tenis. Le-am copt 30 de minute si au fost rumene si faine.
Le-am intors cu fundul in sus ca sa se aeriseasca si sa nu faca condens in forme.
-preparare SIROP :
(in cofetarii,jeleul roz era facut din sirop de corcoduse,colorat artificial)
Intr-o oala adanca si nu foarte larga am pus 1 L de apa la fiert cu 500 g de zahar. Am fiert siropul cam 5 minute – nu vreau sa devina gros. Am stins focul de sub el si i-am pus coaja rasa de la 1/2 lamaie. Rom nu se pune in sirop si oricum nu l-as fi pus decat dupa racirea completa. Dar avem nevoie de sirop fierbinte si de savarine racorite. Vedeti unde apare si romul.
Am cufundat cate 4-5 coji de savarine (ca asa le zice la aluaturile astea) in oala cu sirop fierbinte , cand pe-o parte, cand pe alta, ca sa absoarba cat mai mult. Le-am scurs cu o lingura perforata si le-am asezat iar pe gratar.
Acum intra si romul in scena. Vorbim de rom superio – ei, nu trebuie chiar STROH, asa cum am eu, dar sa nu fie esenta de aia nasoala. Daca aveti un rom decent la 40 de grade va trebui sa pensulati fiecare savarina cu el (cu 40 de ml in total). In reteta spune ca „se pulverizeaza cu rom”. Daca aveti flacon pulverizator este si mai bine.
Răspunde Raportează
Anca10 7 February 2016  
prajitura INDIANA

-Ingrediente:
4 oua
100 g. faina
80 g. zahar farin
un plic zahar vanilat
500 g.smantana pentru frisca
200 g. ciocolata
100 g. unt
-Preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se mixeaza spuma tare cu un praf de sare.
Cand albusurile sunt mixate bine(sa intorci vasul si sa nu cada)se adauga zaharul mixand in continuare.
Adauga galbenusurile mixand pentru a se incorpora.
Se adauga faina mestecand usor cu o spatula de jos in sus.
Se ia tava de copt,se tapateaza cu hartie,se traseaza cu creionul cercuri si se pune compozitia in tava. O parte trebuie sa fie groasa cam de 1 cm.
Se da la cuptorul incins la 150 grade pentru 20 de minute.
Cand sunt gata, se scot de pe hartie cu ajutorul unui cutit su lama subtire(eu am folosit cutitul de paine)
Cand se racesc se pune cu ajutorul unui posh frisca batuta pe o parte si cu alta se acopera.
Partea de sus se glaseaza cu ciocolata.
-Glazura
200 g. ciocolata maruntita se pune la incalzit cu 100 g. unt. Se toarna fierbinte peste partea de deasupra.
Răspunde Raportează
Anca10 6 February 2016  
Prajitura Spumoasa

-Ingrediente :
1 foaie aluat foietaj
1/2 lingura zahar pudra vanilat
-Sos de zmeura
300 gr zmeura (proaspata sau congelata)
1 plic zahar vanilat
2 linguri zahar
-Bezea
2 albusuri de ou (la temperatura camerei)
1 lingurita suc de lamaie
120 gr zahar
30 ml apa
1/3 plic gelatina incolora (cca 3 gr)
Portii: 3
-Spumoasa - Preparare
1.Aveti nevoie de 3 inele de patiserie de de 8 cm diametru si 5 cm inaltime.
2.Se trece cu sucitorul pe aluatul foietaj de cateva ori, doar cat sa o subtiati usor. Se decupeaza din aluat, cu ajutorul inelului de patiserie, 5 cercuri.
3.Se aseaza discurile in tava cuptorului, pe hartie de copt. Se aseaza deasupra alta foaie de copt si apoi se aseaza deasupra o tava mai grea, care sa apese discurile, astfel incat la copt sa nu se umfle. Se coc discurile la 200C timp de 12 minute.
4.Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
* discurile pot fi preparate si cu o zi inainte.
5.Se aseaza 3 discuri pe cate o farfurioara de desert. Se pune cate un inel de patiserie in jurul fiecaruia. Discurile de foietaj vor reprezenta baza prajiturilor.
6.Preparam sosul de zmeura: se pune zmeura la fiert cu zaharul vanilat si zaharul tos. Se fierbe la foc mediu timp de 10 minute. Se mixeaza zmeura fiarta intr-un blender, pana devine piure. Se trece piureul de zmeura printr-o sita deasa, ca sa nu aveti samburi in el. Piureul fara samburi se pastreaza pana e nevoie de el.
7.Se prepara bezeaua: puneti albusurile cu sucul de lamaie in mixer si le bateti pana se face o spuma tare, care sta pe tel.
8.Cat timp se bat albusurile puneti la fiert apa cu zahar si fierbeti 8 minute, pana se face un sirop legat. Daca treceti cu o lingura rece prin sirop si dati cu degetul pe dosul lingurii trebuie sa va ramana urma curata si sa simtiti siropul lipicios.
9.Cu mixerul mergand, turnati acest sirop fierbinte in spuma de albusuri, in fir subtire. Veti observa ca spuma devine lucioasa si capata volum. Adaugati apoi gelatina dizolvata rapid in 20 ml de apa. Lasati mixerul sa mearga in continuare timp de 5 minute, sa se racoreasca un pic bezeaua.
10.La final se adauga sosul de zmeura in bezea in 3 transe, amestecandu-se usor, fie cu telul, fie cu mixerul la viteza mica.
11.Se pune bezeaua in inelele de patiserie, peste discurile de foietaj. Se lasa la temperatura camerei 1 ora.
12.Se dau farfuriile cu prajituri la frigider, minim 2 ore, pana bezeaua se intareste un pic si in acelasi timp se raceste.
13.Cand doriti sa serviti prajiturile, sfaramati cele 2 discuri de foietaj ramase. Presarati-le peste prajituri. Pudrati stratul de firimituri cu zahar pudra vanilat. Scoateti usor inelele de patiserie.
14.Prajitura spumoasa se serveste rece.
Răspunde Raportează
cristi17 3 February 2016  
amintiri din epoca oamenilor cu bun simt ,muncitori nu cersetori , cu caracter si modesti... felicitari pentru aceste postari !!!
Răspunde Raportează
aupistol 3 February 2016  
multumim ca ne aduci aminte de copilarie o remarca bunicul de la pagina 41 ieste din era noastra!
Răspunde Raportează
CosminN 2 February 2016  
Superb album, incredibile imagini, deosebite amintiri.
Poza aceasta anca10.sunphoto.ro/Amintiri_dinainte_de_1989/105656364 are o incarcatura emotionala iesita din comun.
Sa-i iubim, respectam si apreciem cat inca mai sunt langa noi.
Odata cu ei va muri o era!
Copilaria noastra (alaturi de bunicii de la tara) nu va mai fi traita de nici o generatie actualasau viitoare.
Răspunde Raportează
Anca10 2 February 2016  
majoritatea bunicilor,nu mai sint...noi,copii de atunci vom duce ultimile amintiri...pozele vor ramine dar nu vor impresiona pe nimeni...multi din copii de azi,inclusiv cei de la tara stiu ...cartofii cresc in supermarket.
Bunicii nostrii ascultau natura,o iubeau si erau parte din ea....stranepotii lor cauta in dex-online,semnificatia cuvintului.
Bunicuta din poza implinta arpagicu,cu mare grija ca sa ajunga ceapa si pt copii si pt alti sarmani din sat....mereu se gindeau la altii...
Azisemintele sint tratate de producatori ca sa faca o singura planta iar aceasta sa fie infertila,ca sa cumperi din nou, anul viitor semintece duc la fructe fara gust si miros....so,la bunicii si unii din parintii nostrii gasim ultimile plante naturale....
Răspunde Raportează
FELICITA 2 February 2016  
Un album ff interesant.
Răspunde Raportează
Anca10 2 February 2016  
da....copilaria mea,a ta si a multora....
daca ai sugestii,le ascult....
Răspunde Raportează
manu10 1 February 2016  
anca10.sunphoto.ro/Amintiri_dinainte_de_1989/105646491 asta mai degraba era masa de anul nou pe vremurile alea ..
Răspunde Raportează
cristi17 15 November 2015  
stiu eu un banc cu motoreta MOBRA dar e mai deocheat :)))
Răspunde Raportează
Anca10 15 November 2015  
si eu il stiu... :))))
Răspunde Raportează
cristi17 15 November 2015  
ala cu rusul care si-a cumparat mobra ?:)))
Răspunde Raportează
Anca10 15 November 2015  
nu...
scrie-l tu ....codat ca sa mearga si la minori
Răspunde Raportează
cristi17 15 November 2015  
mai erau si tigari Neptun scurte cu filtru alb si ai omis ,,puturoasele ,,de Marasesti :)))
Răspunde Raportează
Anca10 2 February 2016  
n-am gasit poze cu tigarile Neptun.....si nici cu cele "Cismigiu" de erau Kentul romanesc....
Răspunde Raportează
andruta 4 November 2014  
Iar din cracii taiati ne faceam genti si fuste mini... Imi rupeam degetele cu un ac mare, ca nu aveam masina de cusut functionala. Iar la croitoreasa nu-i dadeam, de frica sa nu-mi opreasca din material !!!...
Răspunde Raportează
andruta 4 November 2014  
Pachetelul meu pentru scoala insemna cateodata un "baton de-un leu"... Acum, cand ii pregatesc copilului meu pachetelul, ma intreb din ce Dumnezeu ne facea mama noua pachet la scoala.. Nu aveam mezeluri, nu aveam margarina, nici cascaval. Nimic... Eu aveam gem pe paine sau o mini omleta in felii subtiri de paine (ca la noi painea era pe ratie..).
Răspunde Raportează
Anca10 4 November 2014  
nu conteaza ce era pachetelul...nici atunci nu conta......pachetelul,hainele...de astea....ci jocurile,timpul de stat afara cu gasca,notele si serbarile scolare,excursiile,bunicii,cartile.......
Răspunde Raportează
andruta 4 November 2014  
Citeam undeva, mai jos , ca prima pereche de blugi o primeai la majorat.. Eu am avut-o in anul I de facultate. Si am dat pe blugi salariul meu pe-o luna .. La majorat am primit de la parinti primul meu inel de aur. :)
Răspunde Raportează
FELICITA 25 October 2014  
Fff frumos albumul,o idee minunata,felicitari.
Răspunde Raportează
Anca10 25 October 2014  
MS fain!
Răspunde Raportează
FELICITA 26 October 2014  
Cu drag.
Răspunde Raportează
Florina 25 October 2014  
:-)))
-Nicio masa fara peste oceanic !
-Dero ( la tara spalau si copiii cu dero)
-punga de plastic cu Malboro
-perechea de blugi la majorat
Răspunde Raportează
Anca10 25 October 2014  
asae....la majorat aveai oanoarea de a primi cadou o pereche de blugi si de a bea o bere Azuga....
Răspunde Raportează
Florina 24 October 2014  
Tineretea noastra in cateva imagini... mi-a placut ideea ta !
As mai adauga : Gazeta de perete, bicicleta Pegas si ciocolata rom.
Răspunde Raportează
Anca10 25 October 2014  
bicicletele Pegas practic si Pegas cu sa scurta sint in pagina 11
Răspunde Raportează
Anca10 24 October 2014  
am retinut.ma bucur ca ti-a placut ideea mea....sper ca ti-a adus in minte Momente placute.
Răspunde Raportează
MAIDINROMANIA 3 October 2014  
Foarte foarte frumos!!! Nu le mai văzusem demult!
Răspunde Raportează
Anca10 3 October 2014  
dar de uitat nu le vom uita...asa cum au fost ele....
Răspunde Raportează
europanind 29 September 2014  
Felicitari,interesanta inspiratie sa faci acest album.
Răspunde Raportează
Anca10 29 September 2014  
MS fain!
Răspunde Raportează
bundu 3 August 2014  
Daca v-a scapat cumva amanuntul asta , imi permit sa va spun ca la Antena satelor si acum se dau publicitatii .....Bazias , 234 cm , stationeaza.
Răspunde Raportează
Anca10 16 July 2014  
da....da...da....
Răspunde Raportează
dumichira 9 June 2014  
Lampa si acuma o detin,ca o amintire.
Răspunde Raportează
Anca10 9 June 2014  
fiecare are cite ceva uitate prin vreun colt de casa.....si mai ales amintirile...mai Putin uitate :))))
Răspunde Raportează
dumichira 9 June 2014  
Tot a-ti lipseste una ,aceea cu caciula,25 lei.
Răspunde Raportează
Yustyn 8 June 2014  
anca10.sunphoto.ro/Amintiri_dinainte_de_1989/97135854 o inghetata la cornet,dar ce inghetata super buna,acum doar e uri cat de multe....
Răspunde Raportează
Anca10 8 June 2014  
la noi era 1leu....si cornetu si Polarul....si chiar erau inghetata....
Răspunde Raportează
clara70 6 June 2014  
pe unele chiar ca le uitasem, unele le mai am si eu in casa. ce vremuri...
Răspunde Raportează
Anca10 6 June 2014  
:) daaa....la fel ca Multi....f Multi altii.....
Răspunde Raportează
gabilaura 6 June 2014  
superb album
Răspunde Raportează
Anca10 6 June 2014  
multumesc!
Răspunde Raportează
Anca10 4 June 2014  
ma bucur ca iti plac!
Răspunde Raportează
Anca10 30 May 2014  
panglica cred ca nu o mai am... :))))
Răspunde Raportează
Anca10 30 May 2014  
si eu oracolul de la sf cls a 8-a si il am si pe cel de la sf. cls a 12-a....plus,cravata de Pionier,cu semnaturile colegilor si profesorilor iar apoi...carnetul de UTC-ist........no...le am si acum pe toate....
Răspunde Raportează
Anca10 30 May 2014  
mai am unu din cls a 10-a....inainte de treapta a2-a....si unu micut cu poze de la colegi
Răspunde Raportează
sopinceanc 28 May 2014  
Ce vremuri,,,,,,,,,,,
Răspunde Raportează
aditugui 26 May 2014  
Albumul dumneavoastra mi-a adus nostalgii...revista "start spre viitor", bicicleta "pionier", jocul de ruble...
iar dupa 90 guma Ulker Final cu schimburile de surprize unde cele mai valoroase erau cele cu Hagi...
Răspunde Raportează
Anca10 27 May 2014  
din Nostalgie,am realizat albumul....
Răspunde Raportează
raresnadiu 18 May 2014  
felicitari!!!sunt multe obiecte care am si uitat ca au existat, multumesc pentru bucuria facuta.
Răspunde Raportează
Anca10 18 May 2014  
da.....au fost mult mai bune decit cele de azi...macar pt ca erau mai apreciate
Răspunde Raportează
Anca10 18 May 2014  
a fost...a trecut......albumul e doar o nostalgie...a copilariei :)
Răspunde Raportează
manu10 18 May 2014  
ha, ha... ce vremuri faine :)
Răspunde Raportează
Anca10 18 May 2014  
sincer?incomparabil mai faine,cu exceptia de rigoare....pacat ca s-a distrus tot,inainte de a inlocui cu altceva....fie acel altceva,chiar mai prost decit inainte
Răspunde Raportează
manu10 18 May 2014  
pai din pacate asa e, si putinul bun de pe vremea lui ceasca dispare, daca nu a disparut deja... asa si cu pasarile, mai nimeni nu mai creste pasari romanesti in curte ca pe vremea lui bunica, acuma e la moda sa cumperi hibrizi si sa-i cresti ca-n ferme cu concentrate si inchise in spatii mici... nu mai vorbim de sucuri, gemuri, siropuri, compoturi etc naturale pe care mai nimeni nu le mai face si prefera sa cumpere e-uri la pachet :D
Răspunde Raportează
Primula 30 May 2014  
...nu chiar nimeni... Imi amintesc cum ascultam "bouche bee" relatarile unor "norocosi" turisti prin cele tari straine, care descriau magazinele supraaprovizionate, marfurile ambalate frumos, ca semn al respectului fata de comparator, in timp ce noi primeam preparatele din carne intr-un soi de hartie groasa, maronie. Avem acum ambalajele ca la ei, dar, din pacate, si produsele fara gust sau cu gust fad, pline de E-uri, de fapt niste surogate cu nume de alimente. Solutia: scuturarea de lene si revenirea la preparatele facute in bucataria proprie din materie prima obtinuta in gospodaria proprie sau din ce se mai gaseste pe la micii producatori de la tara.
Răspunde Raportează
Anca10 18 May 2014  
si....lista e f f lunga...si se termina cu fericirea....care a disparut in griul asfaltului....
Răspunde Raportează
paunm68 17 May 2014  
cu Eugenia si magnetofonul ne potoleam foamea,,,,,dar era MAI BINE
Răspunde Raportează
Anca10 17 May 2014  
:)
Răspunde Raportează
Yustyn 16 May 2014  
Subscriu :) !!!
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.